Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Брескве: Здравље у малом паковању
Брескве
Фото: Shutterstock, илустрација

Брескве: Здравље у малом паковању

Укусне и здраве, брескве су “укус лета”. Доносимо вам неколико добрих разлога да једете ово воће.

Људи су брескве почели да гаје још у древној Kини, где су биле симбол бесмртности и пријатељства. Позитивно утичу на здравље, а већ су стигле на пијаце, па вам доносимо неколико добрих разлога да уживате у божанственом укусу овог воћа.

Брескве су богате влакнима, имају низак садржај угљених хидрата, права су ризница витамина, укључујући витамине Ц, А, Е и ниацин, као и важне минерале: калијум, бакар, манган и фосфор.

Сто грама овог воћа има само 40 калорија, па можете да их једете и кад сте на дијети, само треба да знате да једна бресква средње величине има око 150 грама.

Здраве кости и зуби

Брескве садрже фосфор, минерал неопходан за здраве кости и зубе. Фосфор је добра превенција одређених болести и стања, као што је декалцификација костију, која може да доведе до остеопорозе. Kад једемо намирнице које су богате фосфором, као што су брескве, које уз фосфор садрже и калцијум и витамин Ц, обезбеђујемо организму оно што му је неопходно за јаке и здраве кости. Осим тога, овај минерал важан је и за здравље десни.

Снажан имуни систем

Антиоксиданти којима су брескве богате, витамин Ц и цинк, неопходни су за јак имунитет. И витамин Ц и цинк утичу на стварање колагена, који је важан за зацељивање рана, спречава појаву првих бора чиме успорава старење.

Успоравање појаве првих знакова старења

Цинк је неопходан за стварање колагена, као што је већ поменуто, али успорава и пропадање мушких репродуктивних органа, подижући ниво тестостерона у организму на природан начин. Такође, брескве су одличне за хидратацију, и кад их поједете, и кад их користите изгњечене, уз додатак меда, као маску за хидратацију коже.

Заштита нервног система

Брескве доказано успоравају појаву првих знакова неуровегетативног пропадања, до којег долази у одређеним медицинским стањима каква је Алцхајмерова болест. Такође, смањују ризик од макуларне дегенерације ока.

Kако се чувају

Брескве се могу убрати и пре него што су сасвим зреле јер ово воће зри и након брања. Ако купите плодове који нису зрели, ставите их у папирне кесице и држите их на собној температури. Ако желите да вам зреле брескве дуже трају, чувајте их у фрижидеру, такође у папирној кеси. Зреле брескве се брзо кваре — за свега два–три дана.

 

Извор: mondo.rs

Можда ће Вас занимати

Црвени крст Зајечар: Добровољно давање крви

Акција добровољног давања крви 25. новембра у Зајечару

Црвени крст Зајечар у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ниша у среду, 25. …

Рајачка народна школа здравља: Сиромаштво — COVID-19

Рајачка народна школа здравља: COVID-19 и сиромаштво

Пратећи развој епидемије корона вируса на подручју Неготинске Крајине, дошао сам до сазнања да се …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница