ВестиБрод „Аморадос” у откривању дунавских тајни у Кладову

Брод „Аморадос” у откривању дунавских тајни у Кладову

Брод Аморадос у откривању дунавских тајни у Кладову
Фото: Библиотека „Центар за културу” Кладово

Библиотека „Центар за културу” у сарадњи са Француским институтом Београд, од 19. до 22. јула 2021. године, један је од домаћина француско-румунске позоришне трупе „Des Châteaux en l’air” (Замкови у ваздуху) која путује Дунавом до Црног мора својим чамцем „Аморадос”. У питању је четворочлана породица (отац, мајка и деца узраста 9 и 13 година) која је своју авантуру започела 2. маја, када су из Стразбура (Француска) кренули на пловидбу Дунавом.

Бродићем „Аморадос” кренули су од Немачке (Келхајм), преко Аустрије (Линц, Беч), Будимпеште (Мађарска), Вуковара (Хрватска), Бачке Паланке, Новог Сада, Београда, Смедерева, Голупца, Великог Градишта, Оршаве (Румунија), Доњег Милановца и 19. јула у вечерњим сатима стигли су у Кладово.

Након Кладова, настављају пут низводно Дунавом ка Црном Мору…

У Кладову је домаћин установа културе која им обезбеђује обилазак Археолошког музеја Ђердапа, средњовековне тврђаве Фетислам, остатке утврђеног града Диана, Хидрелектрану „Ђердап 1”, остатке Трајановог моста, сам град и околину.

У среду, 21. јула 2021. године, гости Кладова ће од 19:30 часова на летњој позорници Библиотеке у Кладову, поделити са публиком своја искуства са тромесечног путовања Дунавом и приказати докуменатарни филм који су забележили.

Занимљив филм приказује богатство различитости живота мештана, градова и држава на истој реци – Дунав.

Визија покретног театра је успутно креирање и сакупљање слика, звукова, прича из Подунавља и тежња ка дијалогу мештана који могу да преносе своје аутентичне „приче“ реке. На свакој успутној станици организују су сусрети са становницима (историчари, географи, природњаци, уметници, морнари, риболовци, радници, становници…) као и приказивање филма који има онолико секунди колико су у том тренутку прешли километара. Значи, филм ће се постепено повећавати у својој минутажи кроз искуства становника разних градова и разних држава, култура, а на истој реци – Дунаву.

По повратку у Француску направиће мултимедијалну емисију инспирисану овим путовањем која ће бити доступан на овом линку од новембра 2021. године.

Циљ овог пројекта је да се јавности скрене пажња на стање речних токова, у овом случају Дунава, угроженост његове флоре и фауне, као и да се прикаже негативан утицај људи који својим свакодневним неодговорним деловањем угрожавају ову европску реку.

Овај пројекат реализује се уз помоћ Француског института Београд кроз програм „Театроскоп” и уз подршку културних установа и туристичких организација више држава (Фрнацуска, Немачка, Аустрија, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,800ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб