VestiBrod „Amorados” u otkrivanju dunavskih tajni u Kladovu

Brod „Amorados” u otkrivanju dunavskih tajni u Kladovu

Brod Amorados u otkrivanju dunavskih tajni u Kladovu
Foto: Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo

Biblioteka „Centar za kulturu” u saradnji sa Francuskim institutom Beograd, od 19. do 22. jula 2021. godine, jedan je od domaćina francusko-rumunske pozorišne trupe „Des Châteaux en l’air” (Zamkovi u vazduhu) koja putuje Dunavom do Crnog mora svojim čamcem „Amorados”. U pitanju je četvoročlana porodica (otac, majka i deca uzrasta 9 i 13 godina) koja je svoju avanturu započela 2. maja, kada su iz Strazbura (Francuska) krenuli na plovidbu Dunavom.

Brodićem „Amorados” krenuli su od Nemačke (Kelhajm), preko Austrije (Linc, Beč), Budimpešte (Mađarska), Vukovara (Hrvatska), Bačke Palanke, Novog Sada, Beograda, Smedereva, Golupca, Velikog Gradišta, Oršave (Rumunija), Donjeg Milanovca i 19. jula u večernjim satima stigli su u Kladovo.

Nakon Kladova, nastavljaju put nizvodno Dunavom ka Crnom Moru…

U Kladovu je domaćin ustanova kulture koja im obezbeđuje obilazak Arheološkog muzeja Đerdapa, srednjovekovne tvrđave Fetislam, ostatke utvrđenog grada Diana, Hidrelektranu „Đerdap 1”, ostatke Trajanovog mosta, sam grad i okolinu.

U sredu, 21. jula 2021. godine, gosti Kladova će od 19:30 časova na letnjoj pozornici Biblioteke u Kladovu, podeliti sa publikom svoja iskustva sa tromesečnog putovanja Dunavom i prikazati dokumenatarni film koji su zabeležili.

Zanimljiv film prikazuje bogatstvo različitosti života meštana, gradova i država na istoj reci – Dunav.

Vizija pokretnog teatra je usputno kreiranje i sakupljanje slika, zvukova, priča iz Podunavlja i težnja ka dijalogu meštana koji mogu da prenose svoje autentične “priče” reke. Na svakoj usputnoj stanici organizuju su susreti sa stanovnicima (istoričari, geografi, prirodnjaci, umetnici, mornari, ribolovci, radnici, stanovnici…) kao i prikazivanje filma koji ima onoliko sekundi koliko su u tom trenutku prešli kilometara. Znači, film će se postepeno povećavati u svojoj minutaži kroz iskustva stanovnika raznih gradova i raznih država, kultura, a na istoj reci – Dunavu.

Po povratku u Francusku napraviće multimedijalnu emisiju inspirisanu ovim putovanjem koja će biti dostupan na ovom linku od novembra 2021. godine.

Cilj ovog projekta je da se javnosti skrene pažnja na stanje rečnih tokova, u ovom slučaju Dunava, ugroženost njegove flore i faune, kao i da se prikaže negativan uticaj ljudi koji svojim svakodnevnim neodgovornim delovanjem ugrožavaju ovu evropsku reku.

Ovaj projekat realizuje se uz pomoć Francuskog instituta Beograd kroz program „Teatroskop” i uz podršku kulturnih ustanova i turističkih organizacija više država (Frnacuska, Nemačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska).

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,283PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x