Свеже или осушене, бруснице су права ризница драгоцених витамина и других микронутријената. Ево како нам бруснице чувају здравље.
Бруснице су богате влакнима, витамином Ц, бета-каротеним, калцијумом, магнезијумом и другим важним нутријентима, а 100 грама свежих плодова има само 15 калорија. Сушене бруснице на 100 грама имају 60 калорија.
Ови лепи, рубин-црвени плодови ублажавају запаљенске процесе у организму, а нова истраживања показују да би бруснице могле да буду и добра превенција против резистенције на антибиотике. Ево зашто би требало да једете бруснице:
Решење за резистенцију на антибиотике
Нова студија научника са МaкГил универзитета у Kанади, проучавала је бактерије које изазивају инфекције уринарног тракта, упалу плућа и гастроентеритис. Kада су бактерије третиране антибиотицима, типично би постајале отпорне на њихово деловање. Али, у овом експерименту, научници су утврдили да додатак екстракта бруснице спречава појаву отпорности на антибиотике.
Екстракт бруснице, испоставило се, ћелијски зид бактерија чини пропуснијим за антибиотике, а истовремено отежава бактеријама „избацивање“ антибиотика. Ово откриће је значајно јер је прекомерна употреба антибиотика, пре свега у узгоју животиња за исхрану, довела до отпорности бактерија на антиобиотике, због чега се инфекције данас све теже лече.
Имају противупално дејство и крцате су антиоксидантима
Kао и друге „бобице“, бруснице су моћан извор антиоксиданата. Kад је о воћу реч, оне су по уделу антиоксиданата на другом месту, одмах испод боровница (које су „краљице антиоксиданата“).
Бруснице су богате и противупалним састојцима. Истраживања су показала да особе које редовно једу бруснице имају нижи ниво Ц-реактивног протеина (ЦРП) у крви, маркера који указује на појаву упалних процеса у телу. Запаљенски процеси у организму су познати као „окидач“ за превремено старење, хроничне болести и когнитивно пропадање.
Подстичу циркулацију
Бруснице доказано побољшавају флексибилност артерија. То значи да поправљају циркулацију, што олакшава рад срца и помаже у регулацији повишеног крвног притиска. Боља циркулација значи и да ћете имати више енергије и боље когнитивне функције.
Штите од болести
Постоје научни докази да свеж сок од бруснице чува здравље срца, снижавајући ЛДЛ („лош“) холестерол, ниво триглицерида (масноћа) у крви и ублажавајући инсулинску резистенцију, пише портал Health.
Подршка систему органа за варење
Истраживања показују да редовно конзумирање брусница потпомаже развој добрих бактерија у нашим цревима, које су, осим за добро варење, важне и за имунитет, али и расположење.
Поправљају имунитет
Витамин Ц којим су бруснице богате потпомаже имунитет и неопходан је за стварање колагена, што значи да успорава старење коже, али и чува здравље зглобова. Вероватно сте чули да су бруснице и добра превенција уринарних инфекција, и то је истина. „Помажу“ тако што спречавају бактерије да се закаче за зидове уринарног тракта, а та једињења која садрже бруснице исто функционишу и у желуцу, спречавајући настанак чира, као и у устима, где су добра превенција болести десни.
Извор: mondo.rs