Timočka Timočka
Početna / Vesti / Centar za socijalni rad „Zaječar” organizovao jednodnevni izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica
Centar za socijalni rad „Zaječar” — Izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica

Centar za socijalni rad „Zaječar” organizovao jednodnevni izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica

Centar za socijalni rad „Zaječar” u Zaječaru je tokom prošle nedelje organizovao jednodnevni izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica koja ovu uslugu koriste na teritoriji grada Zaječara. Izlet se sastojao od putovanja do Sokobanje sa usputnim obilaskom etno sela Ilino i kompleksa Balašević na Rtnju .

Duga tradicija brige o licima koja nisu u stanju da se brinu o sebi usled intelektualnih poteškoća, hronične bolesti, zanemarivanja i zlostavljanja u porodici, bez porodične brige i soclidarnosti, ogleda se kroz pružanje usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica kao mera društvene odgovornosti da se pomogne licu radi poboljšanja kvaliteta njegovog života.

Više od 35 godina, na teritoriji grada Zaječara postoje porodice koje se brinu o odraslim i starijim licima pružajući ima brigu i negu u svojim porodicama.

Centar za socijalni rad „Zaječar” — Izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica

Pre nekoliko decenija bilo to nekoliko lica i porodica.

Danas, uslugu porodičnog smeštaja odraslim i starijim licima pruža 36 porodica u kojima su smeštena 52 lica. Dvadeset muškaraca i trideset dve žene.

Sve je veći broj lica kojima se ova usluga pruža u odnosu na institucionalni oblik zbrinjavanja u domovima i ustanovama za smeštaj. O prednostima zbrinjavanja lica u porodicima u odnosu na ustanove da i ne govorimo (vreme adaptacije korisnika koje je potrebno, prirodno okruženje, poznata sredina…).

Sa druge strane, sve je veći broj lica/porodica koji je odlučuju i prijavljuju za pružanje ove usluge, kako u gradu tako i u ruralnim sredinama.

Celodnevno druženje donelo je veliko zadovoljstvo i radost na licima kako korisnika tako i organizatora izleta (stručnih radnika u saradnji sa hraniteljima) uz želju za ponovnim druženjem i okupljanjem.

Možda će Vas zanimati

Vremenska nepogoda u Zaječaru

Nevreme u Zaječaru izazvalo brojne štete

Nevreme, koje još traje, izazvalo je brojne štete i rušenje drveća i oštećenje električnih stubova …

Grad Zaječar: Statistički podaci o virusu COVID-19

Još troje Zaječaraca pozitivno na korona virus

Ukupno je, u poslednjih 24 sata, obrađeno 59 uzoraka poslatih laboratoriji „Vatreno oko” u Nišu. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica