ВестиЦентар за социјални рад „Зајечар” организовао једнодневни излет за кориснике услуге породичног...

Центар за социјални рад „Зајечар” организовао једнодневни излет за кориснике услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица

Центар за социјални рад „Зајечар” — Излет за кориснике услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица

Центар за социјални рад „Зајечар” у Зајечару је током прошле недеље организовао једнодневни излет за кориснике услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица која ову услугу користе на територији града Зајечара. Излет се састојао од путовања до Сокобање са успутним обиласком етно села Илино и комплекса Балашевић на Ртњу .

Дуга традиција бриге о лицима која нису у стању да се брину о себи услед интелектуалних потешкоћа, хроничне болести, занемаривања и злостављања у породици, без породичне бриге и соцлидарности, огледа се кроз пружање услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица као мера друштвене одговорности да се помогне лицу ради побољшања квалитета његовог живота.

Више од 35 година, на територији града Зајечара постоје породице које се брину о одраслим и старијим лицима пружајући има бригу и негу у својим породицама.

Центар за социјални рад „Зајечар” — Излет за кориснике услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица

Пре неколико деценија било то неколико лица и породица.

Данас, услугу породичног смештаја одраслим и старијим лицима пружа 36 породица у којима су смештена 52 лица. Двадесет мушкараца и тридесет две жене.

Све је већи број лица којима се ова услуга пружа у односу на институционални облик збрињавања у домовима и установама за смештај. О предностима збрињавања лица у породицима у односу на установе да и не говоримо (време адаптације корисника које је потребно, природно окружење, позната средина…).

Са друге стране, све је већи број лица/породица који је одлучују и пријављују за пружање ове услуге, како у граду тако и у руралним срединама.

Целодневно дружење донело је велико задовољство и радост на лицима како корисника тако и организатора излета (стручних радника у сарадњи са хранитељима) уз жељу за поновним дружењем и окупљањем.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб