ВестиЦентиметри су битни: Високи људи чешће обољевају од ове болести

Центиметри су битни: Високи људи чешће обољевају од ове болести

Људи поређани по висини користе мобилне телефоне
Фото: Getty Images, илустрација

Научници су код људи открили везу између висине и рада срца.

Научници који су анализирали ДНК код нешто више од милион људи открили су да виши људи имају већу вероватноћу од појаве атријалне фибрилације, у односу на оне нижег или просечног раста.

За сваки додатни центиметар висине, ризик од овог стања се повећава за три процента.

Научници са Универзитета Пенсилванија верују да су гени узрок ове појаве, док неки други стручњаци сматрају да је то само због тога што им срце заузима „већу површину“, па самим тим постоје и веће шансе да нешто „крене по злу“.

Атријална фибрилација је поремећај срчаног ритма, обично повезан са обољењима као што су срчана слабост, коронарна болест, обољења срчаних залистака, шећерна болест и повишен крвни притисак. Карактерише је неправилан срчани ритам, а њене манифестације се крећу у широком распону, од потпуно асимптомаских облика до кардиогеног шока и тешких цереброваскуларних компликација.

Доказано је да ово стање код људи повећава ризик од можданог удара и до пет пута.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб