Тимочка КрајинаЗајечарЦНКН "Корени" из Зајечара део пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе...

ЦНКН „Корени“ из Зајечара део пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе Видина и Бора за одрживи туризам“

ЦТУ „Корени” – Програм обуке учесника пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе Видина и Бора за одрживи туризам”

Од 25. до 28. августа 2023. у Зјечару спроведен је програм обуке учесника пројекта „Укус традиције – нематеријално културно наслеђе Видина и Бора за одрживи туризам“ у организацији Центра за нематеријално културно наслеђе „Корени“ као једног од партнера у пројекту.

Пројекат се реализује у оквиру Интеррег – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија којим се на основу одлуке Европске комисије финансирају пројекти везани за развој одрживог туризма, младе и заштиту животне средине.

Циљ пројекта је подизање туристичке атрактивности региона и стварање одрживих туристичких производа, заснованих на локалним ресурсима у области нематеријалног културног наслеђа – аутентичне традиционалне кухиње. Кроз развој кулинарског туризма пројекат ће допринети унапређењу трансформације прекограничног региона у заједничку, атрактивну туристичку дестинацију. Тиме ће се повећати туристичка атрактивност овог прекограничног региона и створити нови туристички производи, што ће директно утицати на повећање укупних прихода од туризма.

Проучавање традиционалне кухиње као дела богатог нематеријалног наслеђа региона, креирање и промоција заједничких туристичких производа, унапређење знања и вештина и мотивисање кључних личности за развој кулинарског туризма допринеће већем интересовању туриста за овај прекогранични регион и учинити га атрактивнијом и пожељнијомом туристичком дестинацијом. Тиме ће овај пројектат допринети унапређењу туризма, подстицању равномерног и одрживог развоја прекограничног региона северозападне Бугарске и источне Србије.

Пројектне активности обухватају инвентаризацију локалних туристичких ресурса кроз заједничка истраживања, набавку озвучења за ЦНКН „Корени“ и Читалишта „Сазнање – 1928”, спровођење циклуса обуке учесника пројекта, заједничку израду „Стратегије развоја кулинарског туризма у прекограничном региону Северозападне Бугарске и источне Србије, као и кроз организовање кулинарског такмичења у Зајечару и организовање Фестивала рибе и рибље саламуре у селу Кошава.

Укупна вредност пројекта је 179,065.41 евра. Водећи партнер у пројекту је удружење Видински фонд „Читалишта“ из Видина – Република Бугарска уз учешће Читалишта „Сазнање – 1928” из места Кошава у Бугарској и Центра за нематеријално културно наслеђе „Корени“ из Зајечара.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб