Тимочка КрајинаЗајечар„Црта”: У Зајечару одржана трибина о политичким притисцима

„Црта”: У Зајечару одржана трибина о политичким притисцима

„Црта”: У Зајечару одржана трибина о политичким притисцима

Политички притисци на бираче не дешавају се само уочи избора, већ готово свакодневно, један је од налаза „Цртиног” истраживања о политичким притисцима чији су резултати синоћ представљени и на трибини „Чај против политичких притисака” одржаној у Зајечару.

Истраживачки тим „Црте” је током 2022. године, у периоду пре и после одржаних избора, прикупио сведочења више од 70 грађана који су били жртве или сведоци политичких притисака, а налази овог квалитативног истраживања доступни су јавности на веб сајту pritisci.crta.rs.

На трибини у зајечарском Омладинском центру о политичким притисцими са грађанима су разговарали, Тамара Бранковић – заменица програмског директора „Црте”, Павле Димитријевић – шеф правног тима „Црте” и Раша Недељков – програмски директор „Црте”.

Посетиоци трибине могли су да чују да су притисци посебно распрострањени у јавном сектору, тј. у јавним предузећима и установама, органима локалних самоуправа, али ни предузетници и запослени у приватном сектору нису имуни на њих. И у овом случају, маргинализоване и рањиве групе су у посебно незавидном положају.

Осим активности везаних за обезбеђивање сигурних гласова, подршку у промоцији странке и политичких актера или доказивање лојалности странци, притисци имају тенденцију да контролишу и приватни живот појединца.

Притисци се најчешће спроводе по централизованом систему и то хијерархијски јер се позиције моћи користе за испуњавање партијских потреба и циљева. „Задаци“ обично долазе директно из највишег руководства странке и преносе се даље до руководилаца у јавном сектору, власника приватних фирми и појединаца који заузимају више позиције или обављају неке од јавних или страначких функција. Инструкције се даље преносе на ниже инстанце: запослене у јавном сектору, обичне раднике, страначке активисте, незапослене, социјално угрожене и остале категорије.

Током разговара са присутнима, Недељков је истакао да се систем уцена, претњи и „услуга“ којим политичке партије и актери манипулишу грађанима често не препознаје као недемократска и противзаконита пракса.

„’Црта’ апелује на надлежне државне органе и на све политичке партије да онемогуће и обуставе нелегалне и нелегитимне начине обезбеђивања политичке подршке. Док се грађани не ослободе мреже притисака, неће бити услова за слободне и поштене изборе, као ни за укупан развој друштва јер ће послушност странкама све више да потискује стручност, етичност и поштовање закона”, рекао је Недељков.

Истраживачи „Црте” су прикупили сведочанства више од 70 жртава, саучесника или сведока злоупотреба из 26 општина широм Србије.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,493ПратилацаЛајкуј
4,233ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб