ВестиДа ли краве које носе VR кациге дају квалитетније млеко?!

Да ли краве које носе VR кациге дају квалитетније млеко?!

Крава са VR кацигом

Немају само људи користи од примене VR технологије. Сточарско газдинство у Русији жели да побољша количину млека које краве дају, а то покушава да постигне смањивањем анксиозности код крава тако што ће им на главама бити постављени уређаји за вештачку реалност. На VR екранима пројектовано је симулирано поље обасјано сунцем, са јарким бојама које стимулишу животињске очи, дајући им утисак да се налазе на отвореном пољу, уместо у неком тору.

Приликом креирања наочара вођено је рачуна о грађи кравље главе и специфичностима вида крупне рогате стоке. У пројекат су били укључени ветеринари.

Испоставило се да је експеримент био успешан, бар на неком основном нивоу. Први утисци после коришћења визира са вештачком реалношћу су да се „побољшало емоционално стање крда“. У овом тренутку још увек није познато да ли постоји директна веза између побољшања квалитета или количине млека које су те краве давале, али постоје планови да се уради свеобухватна студија на ту тему.

Наравно, поставља се и неколико питања на које није тешко дати одговоре. На пример, зашто се краве не пусте на ливаду, уместо да им се стављају VR кациге? Финансијски аспект овде не би требао да буде проблем, јер сигурно је јефтиније закупити неку ливаду, него набавити VR кациге за сваку краву на фарми.

Други проблем који се јавља је логистичке природе – напајање таквих VR кацига. Оне морају да имају сопствени извор струје, али исто тако морају и да се пуне. То ће чак и на мањим фармама, са неколико десетина крава представљати озбиљан проблем. Остаје и проблем стреса који је могућ када се кациге скину са очију крава и када се оне VRате у реалност.

Другим речима ова идеја ће, чак иако се покаже делотворна и поред ентузијазма руских фармера, највероватније остати само на нивоу истраживања.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб