VestiDa li krave koje nose VR kacige daju kvalitetnije mleko?!

Da li krave koje nose VR kacige daju kvalitetnije mleko?!

Krava sa VR kacigom

Nemaju samo ljudi koristi od primene VR tehnologije. Stočarsko gazdinstvo u Rusiji želi da poboljša količinu mleka koje krave daju, a to pokušava da postigne smanjivanjem anksioznosti kod krava tako što će im na glavama biti postavljeni uređaji za veštačku realnost. Na VR ekranima projektovano je simulirano polje obasjano suncem, sa jarkim bojama koje stimulišu životinjske oči, dajući im utisak da se nalaze na otvorenom polju, umesto u nekom toru.

Prilikom kreiranja naočara vođeno je računa o građi kravlje glave i specifičnostima vida krupne rogate stoke. U projekat su bili uključeni veterinari.

Ispostavilo se da je eksperiment bio uspešan, bar na nekom osnovnom nivou. Prvi utisci posle korišćenja vizira sa veštačkom realnošću su da se “poboljšalo emocionalno stanje krda”. U ovom trenutku još uvek nije poznato da li postoji direktna veza između poboljšanja kvaliteta ili količine mleka koje su te krave davale, ali postoje planovi da se uradi sveobuhvatna studija na tu temu.

Naravno, postavlja se i nekoliko pitanja na koje nije teško dati odgovore. Na primer, zašto se krave ne puste na livadu, umesto da im se stavljaju VR kacige? Finansijski aspekt ovde ne bi trebao da bude problem, jer sigurno je jeftinije zakupiti neku livadu, nego nabaviti VR kacige za svaku kravu na farmi.

Drugi problem koji se javlja je logističke prirode – napajanje takvih VR kaciga. One moraju da imaju sopstveni izvor struje, ali isto tako moraju i da se pune. To će čak i na manjim farmama, sa nekoliko desetina krava predstavljati ozbiljan problem. Ostaje i problem stresa koji je moguć kada se kacige skinu sa očiju krava i kada se one VRate u realnost.

Drugim rečima ova ideja će, čak iako se pokaže delotvorna i pored entuzijazma ruskih farmera, najverovatnije ostati samo na nivou istraživanja.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,282PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x