Тимочка КрајинаНеготинДан вина и лепог расположења: Спој традиције и модерног на Рајачким пивницама

Дан вина и лепог расположења: Спој традиције и модерног на Рајачким пивницама

2. Фестивал „Дани вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

Протеклог викенда одржана је друга по реду манифестација „Дан вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама, каменом винском селу код Неготина.

Почетак бербе у винограду обележен је традиционалним гажењем грожђа, док је вече било испуњено музиком када је наступио и „Дарко Рундек и Екипа”.

2. Фестивал „Дани вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

„Дан вина и лепог расположења” је манифестација на која има за циљ очување традиције и промоцију винског и руралног туризма у Неготинској Крајини. На пивницама су била изложена домаћа вина и храна локалних произвођача, а посетиоци су могли и да се упознају са некадашњим процесима у винској производњи.

Организатори манифестацију су „Млади са Рајачких пимница”, удружење које је окупило младе из овог села како би сачували наслеђе и аутентичан изглед пивница. Подршку у реализацији пружили су, као и прошле године, пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”, као и Општина Неготин са својом локалном туристичком организацијом.

„На тај начин се ствара енергија и шири се једна позитивна слика и на неки начин се мотивишу људи који живе овде да наставе са радом. Ми ћемо им кроз наш пројекат дати пуну подршку подршку и ја сам сасвим сигуран да када завршимо овај пројекат да ћемо бити и срећни и поносни на оно шта смо урадили”, рекао је Томислав Кнежевић представник ГИЗ-а и вођа пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам”.

2. Фестивал „Дани вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

„Добро је што су ЕУ и ГИЗ препознали да на овај начин решава неколико проблема, да се подстакне останак младих, да се подстакне предузетништво младих и, на крају, да вино, које носи са собом туристичку понуду, идеално ствара атрактивност једног региона”, изјавио је Михајло Весовић из Привредне коморе Србије.

2. Фестивал „Дани вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

„Желимо да у области којом се примарно бавимо, а то је винарство и виноградарство, даље напредујемо, а тренутно покушавамо да оснујемо задругу. Стварно желимо да Рајачко и Рогљевачко виногорје постане познато по квалитету вина и по овим пивницама где је све почело”, рекла је Смиљана Арнаутовић представница Удружења „Млади са Рајачких пимница”.

Управо је манифестација „Дан вина и лепог расположења” могућност да им се те жеље и циљеви остваре. Неготинске пивнице су до скоро биле непознате широј јавности, али се и тај тренд полако мења. То се види и по великој посећености фестивалу, али, још битније, по позитивним утисцима и одушевљењу посетилаца.

Пивнице су одушевиле и Дарка Рундека који је између три концерта у Београду увеличао овогодишњу манифестацију на пивницама.

2. Фестивал „Дани вина и лепог расположења” на Рајачким пивницама

„Премало сам имао времена, али долазићу овде, баш сам видео занимљив контраст између дерутности и тих неких стамених зграда које долазе из неког доброг винарског доба које можда опет долази”, изјавио је Рундек приликом обиласка Рајачких пивница уочи свог наступа.

Кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Влада Немачке, а спроводи ГИЗ, Рајачке и суседне Рогљевачке пивнице улазе ускоро у значајну инфраструктурну реконструкцију, којом ће се створити основни услови за развој руралног туризма, винарства и виноградарства на пивницама.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб