Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Данас је Дан рудара — Рудари где сте, да сте здраво!
Рудари
Фото: Shutterstock, илустрација

Данас је Дан рудара — Рудари где сте, да сте здраво!

Данас је Дан рудара Србије. Од рударског хлеба живи око 22.000 рудара, који 6. август обележавају сећањем на штрајк из 1903. у Сењском руднику. Рударски захтеви и тада и сада су исти — већа безбедност и бољи материјални положај.

Просечна месечна плата рудара у Србији је између 40.000 и 80.000 динара, у зависности од радног места, а синдикати кажу да би њихове плате требало да буду и изнад 1.000 евра, ако се узме у обзир значај те професије и услова у којима раде.

Дан рудара се, иначе, обележава у знак сећања на 6. август 1903. када је у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у земљи, која је сада у саставу Рембаса, почео штрајк због лоших финансијских и радних услова рудара. Штрајкачи су се тада изборили за бољи положај и скраћење радног времена.

Непосредан повод штрајку у Сењском руднику те године, пола века након проналаска и почетка копања угља у Сењу, било је “отпуштање са посла тројице радничких активиста”.

За девет дана штрајка, наводе хроничари тог времена, рудари Сењског рудника су “изборили повратак на посао двојице отпуштених радника, скраћење радног времена и бесплатан олај за осветљење”.

Рудари у Србији имају бенефицирани радни стаж и на годину дана добијају бенефицију шест месеци због тешких услова рада. Србија има рударске активности на око 250 експлоатационих поља, а истраживања се обављају на око 130 експлоатационих поља.

Kако је најављивано, у Србији би до 2020. године требало да буде отворено седам рудника, са отварањем неколико хиљада радних места.

Реч је о рудницима бакра и злата у околини Бора, затим рудника литијума код Лознице, Мајдани код Kрупња и Љубовије, затим рудника каменог угља Јерма код Пирота, као и рудник олова и цинка код Босилеграда и руднику борних минерала у Баљевцу код Рашке, али и отварању површинских копова.

Можда ће Вас занимати

Данас борба између магле и сунца, највиша дневна температура до 13 степени

У Србији у нижим пределима слаб мраз, магла и ниска облачност која ће се местимично …

Цвеће, мраз

Јутарњи мраз, средином дана сунчани периоди

У Србији ујутро местимично слаб мраз, магла и ниска облачност, која ће се по котлинама …

Претплатите се
Обавести о
guest
1 Коментар
старији
новији највише рангиран
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Dr Milanče Mitovski

РУДАРКЕ И РУДАРИ ГДЕ СТЕ, ДА СТЕ ЗДРАВО! Свим рударкама и рударима Србије честитам од срца Дан рудара Србије, дан када су рудари Сењског рудника ступили у штрајк 6. августа 1903. године за боље услове и права рудара и да се смањи број кора рударског хлеба са седам на пристојни број. Рударска професија је некада била понос и част и државе и рудара. Променила се времена рудари су на маргини друштва, а обећања државе стижу нова обећања. У част рудара и Дана рудара Србије са пиететом на некадашњим херојима рада у рударству и металургији посвећујем своју песму “Рударев дан”. Такође,… Опширније »

1
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница