ВестиДанас је летњи Свети Никола

Данас је летњи Свети Никола

Свети Никола (летњи)

Српска православна црква и верници данас прослављају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја мирликијског чудотворца. Овај празник познат је као летњи или млади Свети Никола. Славе га многа места и породице као малу славу, заветину или преславу.

Данашњи празник спомен је на пренос моштију Светог Николе из Мире, древног града у античкој Ликији у Бари, где и данас почивају.

Свети Никола је био епископ Мире Ликијске у Малој Азији у тадашњем Римском царству, а данас у Турској. Живео је у 4. веку у граду Мира. У читавом хришћанству се поштује као светитељ и чудотворац.

Никољдан, најчешћа слава код Срба прославља се 19. децембра, а 22. маја слави се дан када су мошти овог светитеља пренете из Мире у Бари. За разлику од зимског Никољдана, данашњи празник познат је и као летњи Никољдан.

Сви они који славе Никољдан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се поред „млади“ назива и летњи Свети Никола.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Сматран свецем још за живота, скроман и честит, помагао је сиромашнима, кришом чинећи доброчинства. Сматра се заштитником деце, учених људи, трговаца, морнара, путника…

Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Према предању, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина.

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб