ВестиДанас је Свети Симеон Мироточиви

Данас је Свети Симеон Мироточиви

Свети Симеон Мироточиви

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог Симеона Мироточивог, чије је световно име пре него што се замонашио било Стефан Немања.

Оснивач српске српске владарске лозе – династије Немањића, умро је на данашњи дан 1200. године. Рођен је у околини данашње Подгорице 1114. године, а владао је источним српским земљама. Успевши да прошири државу, борио се против богумила и сматра се једним од родоначелника српске православне цркве.

Владао је од 1170. године. На почетку владавине био је у вазалном односу са Византијом. Kад је свргао брата Тихомира, постао је велики жупан Рашке. Борио се за самосталност своје државе, па је због тога склапао савезе са Млецима и нападао градове на Јадрану. Једно време је под влашћу држао и град Kотор.

Византија је успела да поврати градове на мору и покори Рашку стављајући је поново у вазални однос. После смрти византијског цара Манојла Kомнена, Стефан Немања наставио је борбу за независност у савезу с Угарима нападао неке области византијског царства. Тако је Рашкој прикључио територије између Западне и Велике Мораве, Kосово, Лаб, Хвосно и Зету, а с Дубровником склопио уговор о трговини и миру.

Престола и државне власти одрекао се 1196. и заједно са женом Аном отишао у манастир. Немања се замонашио у Манастиру Студеница, где је добио име Симеон, а Ана је отишла у женски манастир и постала монахиња Анастасија.

Симеон је затим отишао у Хиландар, који је подигао заједно са сином Растком, потоњим Савом. За време његове владавине српска држава је коначно збацила византијску власт и постала самостална.

Сава је његове мошти пренео 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног, и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини, али његов лик приказан је

Претпоставља се да нема српске цркве у којој није приказан његов лик, а посвећена му је и капела у резиденцији српског патријарха у Београду.

У сређивању унутрашњих прилика ослањао се на цркву, којој је давао велике повластице и поседе, а сам је градио многе, и данас најзначајније манастире: Студеницу, Ђурђеве ступове, Светог Николу код Kуршумлије и Хиландар.

Чувар државе, вере и језика

Стефан Немања се сматра великим српским државником, ктитором, али и чуваром језика. Управо је његов брат Мирослав наложио да се напише наш најстарији и највреднији језички споменик – Мирослављево јеванђеље. Свети Симеон Мироточиви се прославља исто као и све друге крсне славе – славски колач, кољиво и вино, и освештањем које обавља свештеник. Уколико падне у мрсни дан, спрема се мрсна трпеза, а уколико падне у посни дан посна. Данашњи празник је непокретан. Крсна је слава Патријаршијске капеле.

Народни обичаји

На данашњи дан, у спомен на Светог Симона, одржавали су се панађури (вашари), а данас је то само обичај у Ваљевској Мионици. У народу се о Стефану Немањи одржало предање као о змајевитом човеку, које потиче од његових ратних успеха у борбама са моћном Византијом. По предању, био је прождрљив, јер се у њега била увукла ала, па је било потребно и њу хранити.

Немања је за ручак јео печеног вола, у њему печеног овна, у овну печену кокош и у њој печено јаје. Једном о ручку, Немања је био код свог сина Светог Саве, и затражио да руча. Сава му пружио поскурицу (печат са славског колача), а ала зинула да је дохвати. Тада Сава зграби алу и баци је у море. Од тада Немања више није био прождрљив.

Народни обичаји кажу да би стога на овај дан требало да се помолите светитељу за неустрашивост, здравље и снагу ваше деце, а уколико то учините искрено и од срца, Свети Симеон ће вам услишити молбе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб