Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Данас је Васкрсни уторак

Данас је Васкрсни уторак

Васкршњи празници се углавном прослављају три дана широм Србије, па је данашњи дан у народу познат и као Васкрсни, Водени или Светли уторак.

Светли или Васкрсни уторак је други дан после Васкрса, када се наставља прослављање највећег хришћанског празника, како у црквеним богослужењима, тако и у домовима православних верника. Службе су исте као и претходна два дана.

Према предању, у недељу рано, пре зоре, Марија Магдалина, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле су са спремљеним миром на Христов гроб.

Велики камен којим је Христов гроб био затворен био је одваљен, а гроб празан. На камену је седео анђео Господњи, са лицем као муња и оделом белим као снег.

Стражари војници били су укочени од страха, а онда им се обратио анђео: „Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде јер устаде, као што је казао… Идите брже и кажите ученицима Његовим да је васкрсао”.

Жене и збуњени војници-стражари су одмах отрчали у град да обавесте јеврејске главаре о оном што су видели, а народ се јако обрадовао.

Због тога је једина ствар коју у ова три дана верници морају да поштују, то да деле радост са ближњима.

Народно веровање каже да они који се оглуше о ово једноставно “правило” пркосе Богу и Христосу и неће им ићи у животу “како треба”.

Народни обичаји

У већини наших крајева, васкршњи празници трају три дана. На Васкрсни уторак се настављају гозбе и весеља, на коме се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи. То је време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева.

У народу се овај уторак сматра најбољим уторком у целој календарској години. Понегде се у селима, мада није раширен обичај, одржавају свадбе, јер се време празновања хришћанске Пасхе сматра посебном благодаћу, па се та благодат жели пренети и на нове супружнике и њихову новоосновану породицу.

По веровању у Гружи, на Светли уторак није добро да се било шта ради (да се пере, шије, крпи…) са мушком одећом, поготову оном будућих војника.

Стари кажу да је на данашњи дан добро ићи у посету или на пут. Ако планирате да баш данас кренете, обичај налаже да замислите и жељу. Она ће се остварити, а на путовању ће вас пратити срећа.

У Шумадији се празнују три Водена уторка. То су, осим данашњег, уторак после Ђурђевдана и онај после Тројице. Како им и само име каже, посвећена су води и празнују се да би пала киша, неопходна за раст и род усева.

Због тога једина ствар коју православни верници треба да испоштују у ова три дана јесте да се веселе и радују и да ту радост деле и са својим најдражима и најближима.

Можда ће Вас занимати

Дан Ћирила и Методија – Дан словенске писмености и културе

Данас је Дан Ћирила и Методија

Српска православна црква и верници данас обележавају и славе успомену на Ћирила и Методија, који …

Данас се слави летњи Свети Никола

Српска православна црква и верници обележавају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја. Овај празник …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница