ВестиДанас се обележава Митровдан

Данас се обележава Митровдан

Свети Димитрије (Митровдан)

Српска православна црква данас, 8. новембра слави дан Светог великомученика Димитрија, у народу празник познатији као Митровдан. Празник је посвећен античком команданту Солуна који је страдао због ширења хришћанства.

Овај датум се у предању означава и као хајдучки растанак, и доба године када почиње зима. У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Митровдан је православни празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповеднику Солуна, који је страдао због ширења хришћанства. Слави се 8. новембра.

Празник Светог великомученика Димитрија, обележен је у црквеном календару црвеним словом.

Митровдан је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увек истог датума, односно 8. новембра по грегоријанском (новом) или 26. октобра по јулијанском (старом) календару.

Димитрије је земаљски живот окончао у тамници 306. године као борац за хришћанску веру, а до краја живота остао је солунски војвода.

Он је рођен у Солуну у трећем веку за време цара Максимилијана (240–310), који га је поставио за војводу, надајући се његовој оданости у прогону хришћана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповедао хришћанство.

Цара су обавестили о непослушности Димитрија, који је преобраћао народ у хришћанство. Димитрије је јавно, пред царем, признао да је примио Христову веру, због чега га је цар утамничио. У тамници је мучен и погубљен.

Према предању, у затворској ћелији убили су га војници, који су га затекли у молитви. Они су га из даљине гађали копљима, јер нису смели да му приђу.

Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на месту његовог гроба касније је подигнута црква. Свети Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Свети Димитрије представљен је на фрескама средњевековних манастира у реду светих ратника који су проповедали и борили се за хришћанску веру.

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће се преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нови. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године. Митровданак – хајдучки растанак, Ђурђевданак – хајдучки састанак.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб