ВестиДанас се обележава Светски дан детета

Данас се обележава Светски дан детета

Широм света, на данашњи дан 20. новембра, обележава се један од најлепших празника – Светски дан детета.

Овај дан је осмишљен са циљем да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Дечја права су утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године, а коју су ратификовале 193 земље.

Основни принципи Конвенције су:

• Право на живот, опстанак и развој,
• Најбољи интерес детета,
• Право на партиципацију,
• Право на недискриминацију.

Сва деца имају права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

Ипак, упркос одредбама Конвенције и напретку који је постигнут, статистика показује да се деца и даље суочавају са великим изазовима.

Највећи од свих јесте сиромаштво које проузрокује и друге проблеме са којима деца у 21. веку не би требало да се суочавају.

Поред сиромаштва велики проблем деце јесте и невакцинација, али и неадекватна исхрана, као и недовољна социјализација и образовање који су веома важни за развој детета.

Деца су, на жалост, често изложена насиљу и насилним методама васпитавања код куће, што доприноси њиховом негативном развоју.

Последњих година све је учесталије и вршњачко насиље, и то најчешће међу децом основних, али и средњих школа.

Неке ствари се мењају и постају боље, али је и даље неопходно улагати снагу и радити на што бољем остваривању свих права детета на глобалном нивоу.

Србија је међу првим земљама које су ратификовале Конвенцију о правима детета, а наши закони су углавном усклађени и са Конвенцијом, али и са европским стандардима у овој области.

У остваривању и заштити права детета не сме да буде компромиса, а најбољи интереси детета морају да имају предност у односу на све друге интересе и циљеве.

Обавеза свих одраслих, али и институција, јесте да направе најбоље место и створе здраво окружење за одрастање деце.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб