Timočka Timočka
Početna / Vesti / Danas su Mladenci
Mladenci

Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetih četrdeset mučenika – praznik u narodu poznat kao Mladenci. Ovaj praznik je posvećen uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Praznik Mladenci u hrišćanskoj crkvi, pa tako i Srpska pravoslavna crkva, posvećen je uspomeni na stradanje mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista 320 godine. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Mladenci su se u davna vremena slavili na dan prolećne ravnodnevnice koja može biti 19, 20. ili 21. derikože (marta). Kako to nije zgodno za crkveni kalendar, datum je fiksiran na 22. mart.

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a tog dana mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, moderan je i gradski običaj, ali su ga i sela širom Srbije veoma brzo prihvatila. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji.

Valja napomenuti i da Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i gozba koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Kakvo je vreme danas takvo će biti celo proleće.

Mladenčići

Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre.

Za Mladence su vezani i običaji teranja zmija, negde čak Mladence nazivaju “zmijskim danima”. Zmija je, opet, u vezi sa kultom predaka jer je prema verovanju “u zmiji inkarnirana duša umrlih predaka”.

Naši stari su verovali da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće.

Možda će Vas zanimati

Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture

Danas je 24. maj – Dan Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni …

Sveti Nikola (letnji)

Danas je letnji Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica