Тимочка КрајинаЗајечар„Дечији центар” Зајечар успешно реализовао гостовање на Фестивалу инклузивних сцена у Ријеци

„Дечији центар” Зајечар успешно реализовао гостовање на Фестивалу инклузивних сцена у Ријеци

„Дечији центар” Зајечар успешно реализовао гостовање на Фестивалу инклузивних сцена у Ријеци

„Дечији центар” Зајечар у сарадњи са партнерима из „Фондација подкрепа за реализација” Видин, „Културен центар Еурека” Скопље, успешно је реализовао гостовање на Фестивалу инклузивних сцена у Ријеци, који су организовали њихови партнери Плесни колектив „Магија” и „Удруга особа с церебралном и дјечјом парализом” Ријека.

Фестивал инклузивне сцене одржан је 9. пут заредом у Ријеци. Ова јединствена манифестација наставља да подстиче развој плесне инклузије особа с инвалидитетом, на подручју савременог плеса и извођачке уметности, омогућавајући приступ плесу свима и подржавајући физичку разноликост међу плесачима.

На фестивалу је премијерно приказан филм „Обојимо свет”, који прати учеснике у њиховом креативном изразу.

Након вишедневних радионица у којима је учествовало више од 30 младих, премијерно је изведена представа „Шест пријевода тражи аутора”.

Сарадници зајечарског „Дечијег центра” већ дужи низ година су ШОСО „Јелена Мајсторовић” Зајечар и Удружење „Дуга” из Неготина, тако да је њихово учешће у пројекту драгоцено.

Следећи сусрет „Дечијег центра” Зајечар са свим учесницима биће на Међународном инклузивном фестивалу „Арт зона за све” у септембру.

„У корак са инклузијом” (Catch up With the Inclusion) је пројекат малог партнерства у овиру програма „Еразмус+”. Партнерство обухвата четири организације: „Дечији центар” из Зајечара (Србија), Плесни колектив „Магија” из Ријеке (Хрватска) који ради у оквиру „Удруге особа са дјечијом и целебралном парализом”, „Културен центар Еурека“ из Скопља (Македонија) и „Фондациа подкрепа за реализација” из Видина (Бугарска). Фондација „Темпус”, која у Србији спроводи програм „Еразмус+”, задужена је за праћење активности. У току 20 месеци, од априла 2023. године, до децембра 2024. године, групе младих са инвалидитетом и волонтери/волонтерке организација, путоваће на различите фестивале и учествоваће у уметничким активностима са намером да се широј публици приближе уметнички капацитети и стваралачке могућности инклузивних пракси.

Општи циљ пројекта је унапређење квалитета културног и уметничког живота младих са инвалидитетом кроз креативно неформално учење, партиципацију и мобилност. Кроз заједнички рад жели да се смањи социјална дистанца између младих са инвалидитетом и младих из опште популације, обезбеди равноправно учешће младих са инвалидитетом, учини их видљивим и развије капацитет различитих актера у локалним заједницама за активну инклузију.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб