ВестиДерматолози поручују: Псоријаза није искључиво болест коже

Дерматолози поручују: Псоријаза није искључиво болест коже

Жена на прегледу код дерматолога
Фото: Getty Images, илустрација

Псоријаза је једно од дерматолошких обољења које није само болест коже, већ узрокује и друга обољења.

Различита дерматолошка обољења нису искључиво болести коже, већ могу да проузрокују и друга обољења, а једна од таквих болести је псоријаза која може трајно да оштети зглобове, упозорење је лекара са 21. скупа „Београдски дерматолошки дани”.

Председник Научног одбора Београдских дерматолошких дана Жељко Мијушковић поздравио је одлуку власти да се уведе биолошка терапија на листу лекова за пацијенте оболеле од псоријазе, којих у Србији има скоро 150.000, наводи се у саопштењу са скупа.

Код готово 30 одсто пацијената може да се развије псоријазни артритис, показали су резултати истраживања, због чега су важни редовни дерматолошки прегледи како не би дошло до развоја болести, чак и пре појаве симптома на кожи, истиче се у саопштењу.

Велики је помак што су лекови доступни о трошку осигурања, али је неопходно да пацијенти оболели од псоријазе иду редовно на прегледе по савету свог дерматолога, рекао је Мијушковић.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб