ВестиДобро погледајте нокте — ево шта откривају о вашем здрављу

Добро погледајте нокте — ево шта откривају о вашем здрављу

Женски нокти
Фото: Getty Images, илустрација

Сазнајте шта чести проблеми и промене на ноктима могу да открију о здрављу.

Неравна нокатна површина

Неравна нокатна површина може да се повеже са исхраном, кожним поремећајима и болестима.

„Неравнине могу да покажу мањак сумпора у исхрани. Овај минерал се налази у намирницама богатим протеинима попут меса, живине, јаја и млека”, каже козметичарка Трејси Виндер.

Уколико не једете месо, сумпор можете да унесете конзумирајући лук, купус, краставце, прокељ, орашасте плодове, кељ, малине…

Када је реч о кожним поремећајима, псоријаза, екцем и алопеција могу да буду узроци неравнина на ноктима.

Суви нокти који се ломе

Ако вам се нокти лако ломе и листају, недостаје им сјаја, вероватно је кривац исхрана.

„Мањак нутријената у исхрани не само да спречава нокте да нормално расту, већ су и слаби и ломљиви”, објашњава Виндерова.

Она додаје да се ломљиви и суви нокти могу повезати и са умором, али и неким болестима — метаболичким проблемима, анемијом, ендокриним поремећајима.

Витамини А, Б, Ц, Д и Е су најважнији за здраве нокте, зато је важно да уносите довољно тих витамина, као и калцијума, јода, гвожђа и магнезијума.

Беле тачке

Беле тачкице на ноктима могу да буду последица повреде и обично нису знак здравственог проблема. Ово стање је обично изазвано малим мехурима ваздуха који су заробљени у ткиву нокта, а ако се нокат оштети, тај мехур се појављује у виду белих линија или тачкица.

Углавном, не треба да бринете ако видите беле мрље на ноктима јер ће временом нестати, како нокат израста.

Меки и превише савитљиви нокти

Нокти који се прелако савијају и листају могу да буду знак нездравих животних навика, али и последица излагања неким хемикалијама. Виндерова истиче да нокти најчешће постају такви услед изложености детерџентима и другој јакој хемији, али и због мањка нутријената, најчешће силицијума.

Неки лекови, мањак сна, вежбање и лоша исхрана такође могу да буду узрок меких и савитљивих ноктију.

Одвајање нокатне плоче

Дерматолог др Саманта Ајсман објашњава да се нокатна плоча најчешће прво одваја на врху нокта, па затим даље ка корену. Тај мало одвојени део нокта од коже постаје жуто-бели јер је ваздух заробљен између слојева нокта.

Ово се често дешава због кожних стања попут псоријазе, екцема или гљивичне инфекције ноктију. Неки антибиотици, сунчево зрачење и проблеми са штитном жлездом такође могу да буду узрок.

Жути нокти

Реч је о ретком поремећају које се јавља на ноктима руку и ногу. Обично се јавља код особа које имају проблема са дисањем или проблеме са лимфним системом, отицањем у доњем делу тела.

Др Ајсман истиче да због тога нокти могу споро да расту, да буду закривљени или да дође до одвајања нокатне плоче. Такође, нокти не морају увек да буду жути, већ нијанса може да варира од светло жуте до наранџасте.

„На почетку ће такви бити само неки нокти, а онда ће се пренети на свих 20”, додаје дерматолог.

Задебљање ноктију

Реч је о стању које се обично јавља код старијих.

„Повезује се са повредама, ношењу неодговарајуће обуће, лошијој периферној циркулацији и оштећењем нерава”, каже др Вајсман.

У неким случајевима задебљање ноктију може да буде и знак псоријазе.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб