Догађај „Дан за нас” у Зајечару 23. јуна

Догађај „Дан за нас” у Зајечару

„Дан за нас”, догађај фестивалског типа на који су позвани сви млади из Зајечарског и Борског округа, одржаће се у Зајечару 23. јуна, од 10:00 до 18:00 часова, у Народном позоришту Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић”.

За све младе из Бора, заинтересоване да учествују у догађају, организован је бесплатни превоз до Зајечара. Минибус креће у 09:15. са стајалишта на паркингу код Спортског центра Бор.

„Дан за нас” у Зајечару трећи је у низу од четири догађаја који се одржавају широм Србије под паролом: „Сада је на мене ред!”. На претходно организованим догађајима „Дан за нас” у Владичином Хану и Костолцу окупило се преко 200 младих.

Догађаји се организују у оквиру пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ.

Циљ догађаја „Дан за нас” је да представе успехе младих и тиме мотивишу и оснаже припаднике младе генерације да активно раде на реализацији својих идеја и укључе се у већ постојеће пројекте и активности у њиховом окружењу.

Дан за нас у Зајечару ће отворити Милан Станковић, помоћник градоначелника Зајечара, Александар Бец (Alexander Beetz) из ГИЗ-а и Миљан Рашић, председник Удружење „Друштво Рома” Зајечар.

Након тога публици ће се обратити млади из Зајечара, Сокобање, Бора… Они ће са својим вршњацима поделити личне инспиративне приче о томе како су реализовали своје идеје и пословне пројекте или открили могућност да кроз активизам, заједно са својим вршњацима, допринесу заједници кроз различите активности, од еколошких акција до организације културно-уметничких садржаја.

Након тога сви присутни ће моћи да се укључи у рад две радионице: „Млади и предузетништво”, коју ће водити Миа Вукић Витомировић, и „Од активизма до посла”, коју ће водити Александар Шћепановић.

Догађај „Дан за нас” осмишљен је као интерактиван. У том смислу након наступа говорника и током радионица, публика ће моћи да поставља питања и износи своје ставове. Завршница догађаја резервисана је за забаву и дружење уз културно-уметнички програм.

Циљ пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” је унапређење економских, социјалних и културних могућности младих у Србији, а усмерен је ка младима од 18 до 30 или 40 година старости, када су у питању припадници осетљивих друштвених група: повратници из иностранства, жене, етничке мањине…

У оквиру овог пројекта спроводе се различите активности сарадње са младима ради мотивисања и оснаживања да активно учествују у обликовању своје заједнице, финансирања иницијатива које млади сами осмишљавају и реализују ради побољшања квалитета њиховог живота у заједници, отварања нових економских могућности за младе у одрживој пољопривреди и сеоском туризму, као и подршке јединицама локалне самоуправе да успоставе иновативне механизме за препознавање потреба младих и њихово активно учешће у локалним политикама.