VestiDokTok: Da li su osobe obolele od dijabetesa podložnije zarazi virusom COVID-19?

DokTok: Da li su osobe obolele od dijabetesa podložnije zarazi virusom COVID-19?

DokTok: Da li su osobe obolele od dijabetesa podložnije zarazi virusom COVID-19?

Dijabetes kao hronična, doživotna i progresivna bolest po toku ima deficit imunuglobulina i veći rizik za razvoj i lečenje infekcija bilo kojim agensom, pa tako i virusom COVID-19.

Svaka infekcija redukuje već smanjeni imunitet pacijenta dijabetičara, a kovid pandemija sa više aspekata: strah zbog globalne pandemije, strah za sopstveni život, oslabljeno kretanje i učestvovanje u socijalnoj kulturi, povećan unos hrane, ređa kontrola parametara bolesti i nemogućnost dolaska kod nadležnog lekara po savet za korekciju terapije i savet. Dijabetičar je u većem riziku za zarazu i otežano i produženo lečenje ako oboli od kovid infekcije.

Ako dijabetičar oboli od korone i prođe celokupnu proceduru kroz kovid ambulantu, preporučuje se hospitalizacija zbog veće mogućnosti nastanka samih komplikacija infekcije i pogoršanja organskih komplikacija dijabetesa. Pacijent mora biti pod stalnim nadzorom lekara jer se između ostalog pogoršava i glikoregulacija tj. povećava se u kontinuitetu nivo šećera u krvi, te se terapija prilagođava ili menja prema aktuelnom stanju pacijenta. Svi raspoloživi modeli lečenja se uključuju, menjaju, podešavaju do postizanja stabilne glikoregulacije kako bi se imunitet obolelog dijabetičara fokusirao na odbranu od infekcije.

Mogućnost zaraze je veća utoliko što je prijemčivost ovih pacijenata za svaku infekciju veća, ali poštovanje svih epidemioloških mera, posebno lične higijene, smanjuje mogućnost zaraze.

Ukoliko ste dijabetičar i želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Ljiljanu Milovanović ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez izlaganja riziku odlaska u zdravstvenu ustanovu.


Piše: dr Ljiljana Milovanović, specijalista endokrinolog

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,239PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx