ВестиДокТок: Несвестице код деце – Шта урадити, шта контролисати, како посаветовати?

ДокТок: Несвестице код деце – Шта урадити, шта контролисати, како посаветовати?

ДокТок: Несвестица код деце

Када кажете лекару да се ваше дете онесвестило, прво питање које ће Вам поставити јесте да ли се то десило док је дете било у физичком напору. Разлог зашто вас то пита је чињеница да су најопасније несвестице оне које се десе док је дете физички активно – док трчи на фудбалу, у току напорног тренинга.. Тада је разлог несвестице поремећај срчаног ритма или срчана мана или миокардитис. Увек пријавите лекару ако је неко у фамилији изненада умро пре 40-те године.

Друго важно питање које ће вам поставити је да ли се губитак свести десио у седећем или лежећем положају и да ли је било ритмичних трзајева тела, пене на устима, да ли се дете упишкило, да ли је имало „укочен поглед“, колико је то трајало и да ли је по престанку било конфузно и поспано. Ово су симптоми који ће му указати да дете није имало несвестицу (колапс) већ епилептични напад.

Питаће вас и да ли је дете било гладно пре него што се онесвестило, да ли је прескочило оброк или ужину, па му је „пао шећер у крви“. Такође и да ли је дете боравило у загушљивој прегрејаној просторији где је велика влажност ваздуха, да ли је претходних дана имало пролив или повраћање, па је дехидрирано, као и да ли је осетило бол у грудима или да му „много брзо куца срце“ пре него што се онесвестило.

Опишите лекару да ли је несвестици претходио неки емоционални стрес или бол (нпр. при вађењу крви) или је дуго стајало у месту (нпр. у превозу, у хору) па се крв слила из горњих делова тела у ноге. Најчешће се несвестице дешавају када дете дуго стоји у месту и када ујутру нагло устане из кревета па се затетура, онесвести и падне. Деца то описују као да им се „заврти у глави“ и „зацрни пред очима“, „слоши им се“, а разлог је тренутни смањен доток крви у мозак, због пада крвног притиска. У таквим ситуацијама, после прегледа, лекар некада у амбуланти уради Синкопални тест – измери крвни притисак и број откуцаја срца док дете лежи, а затим исто понавља неколико пута када дете устане и прати да ли пада крвни притисак и мења се пулс у стојећем положају.

Могуће је и да вас упутити да урадите крвну слику детету да би искључио анемију која се може манифестовати вртоглавицама и несвестицама јер нема довољно хемоглобина који доноси мозгу кисеоник. Уколико процени да је потребно урадиће у амбуланти и ЕКГ да би проверио да ли постоји аритмија. Уколико се несвестица јавља код беба или малог детета у испитивање ће се укључити и дечији неуролог који ће проверити да се не ради о некој неуролошкој болести.

Типичан узраст када се јављају несвестице је школско доба, нарочито код девојчица. Обично се још неко у породици присети да је као мали имао несвестице или да увек има нижи крвни притисак. Склоност ка несвестицама због наглог пада притиска у неповољним околностима се наслеђује.

Дакле, уколико вам дете пријави „као да се цела соба врти око њега“, „да му се врти у глави“ или да му је „лоше и мука му је“, „облива га хладан зној“, могуће је да ће се онесвестити, придржите га да не падне и ставите га да седне или још боље да лежи најмање 10–15 минута.

Дете које се онесвестило никада немојте подизати да седи и стоји, оставите га у хоризонталном положају, само му подигните ноге изнад нивоа главе, да би се крв из доњих делова тела слила у мозак. Немојте га поливати хладном водом, шамарати и извлачити језик. Губитак свести ће трајати 10–20 секунди (ако траје нешто дуже може да се деси да дете пар пута трзне руком или ногом, то је уобичајено и није епилептични напад), дете ће бити бледо, али ће се брзо опоравити и знати где се налази и шта се догодило. И када се освести, оставите га да лежи још десетак минута, а након тога му понудите воду или сок.

Саветујте дете да када убудуће осети „да му се слошило“ што пре седне или легне, да пре устајања из кревета увек десетак секунди прво седи на ивици кревета. Предложите му редовну физичку активност јер ће она ће поправити проток крви кроз мозак и смањити учесталост несвестица. Уведите „јак“ доручак, нудите што више воде (адолесценти дневно треба да попију бар 1,5 литар воде), избегавајте претопле просторије. Објасните му да несвестица није болест, да је има пуно деце и да ће временом проћи.

Уколико желите мишљење или консултацију стручњака, лекари различитих специјалности, они су вам свакодневно доступни на ДокТок платформи за бесплатне здравствене консултације. Ту можете потражити консултацију код др Наташе Јовановић или њених колега и решите недоумице које имате без одласка у здравстену установу.


Пише: др Наташа Јовановић, специјалиста педијатар

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб