ВестиДокТок: Шта урадити када дете крвари из носа?

ДокТок: Шта урадити када дете крвари из носа?

ДокТок: Шта урадити када дете крвари из носа?

Крварење из носа је уобичајено код деце узраста 2-10 година. Током грејне сезоне, када ваздух у просторијама постаје сув и превише топао, то исушује слузокожу са унутрашње стране носа која се још увек није адаптирала на нагле разлике у влажности ваздуха. Тако исушене капиларе дете осећа као нелагодност и често „трља носић“, а они и на најмањи притисак спонтано пуцају што се манифестује крварењем из носа, нарочито ноћу.

Други чест разлог је чепркање оштрим, непосеченим ноктићима или ситна играчкица гурнута у нос, па то треба проверити ако се код детета често јавља крварење без очигледног узрока. Може се десити и када је дете прехлађено јер је тада слузница носа упаљена, више прокрвљена и осетљива, па након интензивног дувања носа почне да крвари.

Како зауставити крварење?

Крварење из носа увек драматично изгледа, па се прво родитељ уплаши, а затим и дете. Ово је чест проблем који најчешће није опасан и реши се код куће, зато је најважније да останете смирени. Прво, немојте забацивати главу уназад јер ће се крв кретати уназад ка дисајним путевима и једњаку, дете ће се загрцнути или ће прогутати крв. Мало дете немојте стављати да лежи на леђима док му нос крвари. Поставите га да седне, најбоље у вашем крилу, главу му нагните напред, притисните ноздрву из које крвари, прст да буде на прелазу између меког и тврдог дела носа.

Детету реците да дише на уста. Ноздрву држите притиснуту 10 минута, не уклањајте прст пре тога да бисте проверили да ли је крварење престало, потребно је време да би се створио угрушак у крвном суду који је пукао и зауставило крварење. За то време му заокупите пажњу цртаним филмом или сликовницом. Не увлачите папирну марамицу и вату у ноздрву, оне не могу направити довољан притисак на капиларе да бу зауставили крварење.

Ако крварење није ни након 10 минута престало, млађој деци поновите исти поступак, а старијој од шест година можете у ту ноздрву прснути капи за нос са деконгестивом, јер ће оне скупити капиларе у слузокожи. Уколико је прогутало крв имаће непријатан укус у устима, понудите му чашу хладне воде или сок. Пошто крв иритира стомак може се пожалити на мучнину и повратити. Када крварење престане, не дозволите детету да дува нос да би избацило угрушке крви јер тиме може изазвати ново крварење и саветујте га да не уклања красте из носа, оне су потребне за правилно зарастање ранице.

Ако уз све ове мере нисте успели да га зауставите ни после 20 минута, одведите дете лекару. Ако је крв из носа кренула после пада са ударцем у главу, одмах одведите дете лекару. Сва крварења која се тешко заустављају или крваре из више места (нпр. из десни, по кожи  пријавите педијатру, можда буде желео да провери број тромбоцита, ПТ и аПТТ, ако буде сматрао да је потребна још нека терапија, упутиће вас ОРЛ лекару.

Како избећи да се ово дешава ?

Најважније – проветравајте често просторије које се греју, на радијаторе окачите посудице са водом које ће испаравати или користите електрични овлаживач ваздуха. Трудите се да дете већи део дана буде на свежем ваздуху. Два до три пута дневно укапајте или прсните у нос физиолошки раствор. Можете користити и масти за негу носне слузнице на бази вазелина и ланолина, које праве заштитни слој, деци се стављају у носић пред спавање. И када кренете са негом, очекујте да се крварење може десити још неки пут у наредним данима, све док се слузокожа носа скроз не опорави.

Уколико желите мишљење или консултацију лекара педијатра, они су свакодневно доступни на ДокТок платформи за бесплатне здравствене консултације, као и лекари многих других специјалности. Ту можете потражити др Наташу Јовановић или њене колеге и решити недоумице које имате без излагања ризику одласка у здравствену установу.


Пише: др Наташа Јовановић, педијатар

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб