ВестиДокТок: Све што треба да знате о припреми детета за полазак у...

ДокТок: Све што треба да знате о припреми детета за полазак у школу

ДокТок: Све што треба да знате о припреми детета за полазак у школу

Полазак у школу је важан тренутак за дете, али и целу породицу. Код „првака“ то је ново животно искуство и носи са собом многе позитивне аспекте, али и тешкоће које треба превазићи. Цела породица се усмерава ка тим новим изазовима.

Многе од њих су почеле извесне припреме, при чему не говоримо о опреми у виду школског прибора и многих других „новотарија“ 21. века, већ о:

  • самосталности детета, развијању одговорности, поштовању правила;
  • формирању радних навика;
  • неговању добрих односа са вршњацима – социјализација;
  • подстицању развоја пажње, графомоторике, љубави ка читању и академским знањима и вештинама.

Ипак, не заборавимо да деца имају урођену потребу за кретањем и истраживањем, те је боравак напољу веома важан. Значи, игра и вршњаци! Такође, родитељи треба да разговарају са својом децом, поделе своја искуства о поласку у школу, одведу их до ње и покажу пут, објасне разлику између школе и вртића, стрпљиво одговоре на њихова питања и препознају евентуалну стрепњу или негативне емоције.

Како ће тећи адаптација детета на школу је индивидуална, али ће много зависити и од породице и подршке која се пружа детету (разумети дете и када нешто не може, похвалити га када улаже напор, уживати и волети га).

Срећно ђаци, али и породице!

Уколико и сами желите мишљење или консултацију стручњака на ову и сличне теме, лекари различитих специјалности свакодневно су вам доступни на ДокТок платформи за бесплатне здравствене консултације.


Пише: Оливера Марковић, мастер дефектолог и системски породични саветник

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб