ВестиДр Ненад Ристовић: Мање оболелих у септембру, него у јулу и августу

Др Ненад Ристовић: Мање оболелих у септембру, него у јулу и августу

Др Ненад Ристовић: Обраћање медијима поводом епидемиолошке ситуације у Зајечару

Након данашње седнице Скупштине града Зајечара, медијима се обратио др Ненад Ристовић – начелник Инфективне клинике у Зајечару, како би демантовао информације у појединим медијима да је Зајечар „епидемиолошка бомба“.

Ристовић је рекао да Зајечар није ново жариште корона вируса и изнео податке о оболелима у граду на Тимоку, од 1. септембра до данас.

Др Ненад Ристовић — начелник Инфективне клинике у Зајечару

„Пет дана уназад, поједини медији избацују вест да је Зајечар ‘епидемиолошка бомба’. Због тога ћу изнети следеће податке:

Првог септембра троје позитивних, а прегледано 14 грађана Зајечара по први пут у ковид амбуланти; 2. септембра ниједна особа није била позитивна, а 17 грађана је прегледано; 3. септембра три особе су биле позитивне, а 12 је прегледано; 4. септембра једна особа је била позитивна на корона вирус; 5. септембра прегледано 11; 6. септембра прегледано је 7 суграђана; 7. септембра прегледано је 7 грађана, ни 5. ни 6. ни 7. септембра није било позитивних особа на корону. Три особе су биле позитивне 8. септембра, а 8 особа прегледано; 9. септембра три особе позитивне на цовид 19, а 18 прегледано; 10. септембра шест особа је било позитивно, а 14 прегледано; 11. септембра једна особа позитивна, а 17 прегледано; 12. септембра исто једна особа, позитивна, а 8 прегледано. Позитивних особа није било 13. септембра, а 10 особа је прегледано тог дана; 14. септембра две особе су биле позитивне, а прегледано 23; 15. септембра једна особа је била позитивна, а 15 прегледано и 16. септембра две особе су биле позитивне”, каже Ристовић.

Др Ненад Ристовић: Обраћање медијима поводом епидемиолошке ситуације у Зајечару

Ристовић је додао да се ових дана појавио и респираторни вирус који нема везе са корона вирусом, а да су симптоми врло слични.

Почетком школске године појавио се и респираторни вирус који нема везе са корона вирусом. Имамо један број оболелих који имају знаке назеба, као што су благо повишена температура, секреција из носа, гушобоља и лаког кашља. Те особе су се обраћале нашој ковид амбуланти, тестиране су и ниједна особа са таквим симптомима није имала позитиван PCR налаз”, рекао је др Ристовић.

Др Ненад Ристовић — начелник Инфективне клинике у Зајечару

„Ово нису цифре које могу да кажу да је Зајечар ‘епидемиолошка бомба’. О начину понашања грађана и о свему осталом питаћете Штаб за ванредне ситуације, градоначелника и Градско веће. Ја вам износим податке где говорим колико је људи позитивно на вирус од 1. септембра до данас, као и колико људи је прегледано у ковид амбуланти по први пут. Нисмо били проглашени за жариште ни у јулу и августу, када је на Инфективном и Грудном одељењу ЗЦ ’Зајечар’ на дневном нивоу лечено од 45 до 47 пацијената хоспитално. Нисмо ни тада проглашени за жариште у јулу и августу када смо имали преко 100 оболелих од ковид пнеумоније у кућним условима. Над свим тим пацијентима смо вршли здравствени надзор и лечење у кућним условима, са контролама у ковид амбуланти и амбуланти Инфективног одељења и Одељења за плућне болести у Зајечару. Сматрам да је непримерено подизати тензију и панику код грађана. Вирус јесте и даље присутан и није ослабио и морамо се придржавати свих мера. Можда ћемо имати проблем да поред овог вируса буде још један или више репираторних вируса који се јављају у јесењем и зимском периоду, сигурно ће бити. Зато вас молим да сви који имамо учешће у лечењу наших суграђана и сви који прописују мере на локалном нивоу, дајте реалне и праве информације, да не доводимо грађане у неизвесност и у заблуду”, поручио је Ристовић.

Он је казао да је преко професора Бранислава Тиодоровића ове податке доставио и Републичком кризном штабу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб