ВестиДвадесет година од почетка НАТО агресије и бомбардовања СРЈ

Двадесет година од почетка НАТО агресије и бомбардовања СРЈ

Рушевине зграде Министарства одбране од бомбардовања НАТО-а у Београду
Фото: Shutterstock, илустрација

Данас се обележава двадесет година од почетка НАТО бомбардовања на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Интервенција НАТО-а, касније окарактерисана као агресија, уследила је након неуспелих преговора у Рамбујеу и Паризу у фебруару и марту 1999. године.

Током преговора, Скупштина Србије донела је одлуку да не прихвати договор о присуству страних трупа на својој територији, након чега је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана издао наређење за почетак ваздушних напада.

На данашњи дан, 24. марта 1999. године, у 19:45 часова, на више локација у Србији почели су напади ракетама и авијацијом, а Југославија је исте ноћи прогласила ратно стање.

Према проценама различитих извора, у њима је погинуло измеду 1.200 и 3.000 људи.

Представници војске Југославије и НАТО-а потписали су 9. јуна у Kуманову споразум којим је одређено повлачење ВЈ са Kосова и улажење међународних војних трупа.

Бомбардовање је обустављено 10. јуна, када је потписан споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије.

НАТО агресија 1999. године у Србији је позната под називом „Милосрдни анђео”, иако је званичан назив ове операције „Савезничка сила”. Претпоставља се да је овај назив смислио неко из тадашње српске власти у пропагандне сврхе и са циљем брже мобилизације људи за борбу против НАТО-а.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб