ВестиЕУ подршка развоју туризма у Зајечару и Неготину

ЕУ подршка развоју туризма у Зајечару и Неготину

ЕУ подршка развоју туризма у Зајечару и Неготину

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” доделиће преко 178.000 евра бесповратних средстава општини Неготин и граду Зајечару за унапређење туристичке инфраструктуре и понуде.

Зајечар ће бесповратна средства искористити за завршетак радова на Омладинском кампу на Краљевици, а Мокрањчева кућа у Неготину ће добити мокри чвор и дигиталну музејску поставку, што ће је учинити далеко занимљивијом за посетиоце.

Ово је део финансијске подршке коју пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” пружа локалним самоуправама у Доњем Подунављу и источној Србији у циљу развоја туризма у региону. Поред Зајечара и Неготина, бесповратна средства ће добити и Смедерево, Велико Градиште, Голубац, Мајданпек и Кладово.

„Циљ овог пројекта Европске уније је да се створи јединствена туристичка дестинација Доње Подунавље и источна Србија и да се кроз туризам подстакне економски развој региона. Због тога смо подржали локалне самоуправе и туристичке организације да реализују своје идеје у побољшању туристичке инфраструктуре и понуде”, рекао је вођа пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам” Александар Бец.

Завршетак радова на Омладинском кампу на Краљевици ће бити од великог значаја за Зајечар због многобројних манифестација и догађаја које посећују млади. Близина спортских игралишта омогућиће кампу да буде одлично место за спортске припреме.

„Конкретно, кроз овај пројекат биће изграђена трећа фаза. Идеја је била да, због комплексности овог објекта, што пре један део ставимо у погон. Прво ћемо оспособити рецепцију за пријем гостију, заједничке тоалете и тушеве, али направићемо и једну надстрешницу – летњу учионицу која би се користила за дружења и едукативне активности”, изјавио је Иван Живковић, начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој ГУ Зајечар.

Александар Бец је приликом посете Омладинском кампу изјавио да ће ту одседати они који обилазе Феликс Ромулијану и Гитаријаду а да ће пут вероватно наставити ка Неготинским пивницама и Кладову, где се, такође у оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам”, обнавља тврђава Фетислам.

Мокрањчевој кући, иако је најпосећенији туристички објекат у Неготину, недостаје мокри чвор, што ће се променити уз помоћ пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам”. Уз то, музејске поставке у кући једног од највећих српских композитора, Музеју Крајине и Музеју Хајдук Вељка постаће још интересантније уз дигитална решења која ће бити уведена.

„Незаобилазна тачка сваког посетиоца јесте управо родна кућа Стевана Мокрањца. Она је претворена у музеј још 1964. године, али ето до данас неке битне ствари које се тичу инфраструктуре нису решене. Сада су се стекли услови, ми смо имали већ урађен пројекат који је урађен са сагласношћу Завода за заштиту споменика културе у Нишу. У сарадњи са Туристичком организацијом Неготина и РАРИС-ом, а под покровитељством наше општине, аплицирали смо не само за тоалет већ и за неке дигиталне алате. Што се тиче сталне поставке увек смо тежили да имамо нешто савремено – нешто што ће приближити музејске садржаје и млађој генерацији. Зато смо аплицирали, пре свега, за дигиталне екране и витрине које ће бити постављене и у археолошкој и етнолошкој поставци управне зграде, а исто тако и у Мокрањчевој кући и Музеју Хајдук Вељка”, изјавио је директор Музеја Крајине Ивица Трајковић.

Реновирање Туристичког инфо центра Неготина је исто тако обухваћено овим пројектом. Уз промоцију, којом се заокружује пројекат побољшања туристичке понуде, атракције целе Неготинске Крајине ће постати још препознатљивије посетиоцима. Једна од њих су и Рајачке пивнице, камено село у којем станује вино, чија ће инфраструктура, такође, бити унапређена кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”.

„Драго нам је да су препознали колико је то нама битно за развој наших туристичких потенцијала које ћемо, уз помоћ Европске уније и њихових средстава, сигурно побољшати. У наредном периоду очекујемо да ће то бити један од наших највећих брендова. Када добију свој нови лик, сматрам да ће и за туристе да буде то још већи магнет да посете општину Неготин”, рекао је председник Општине Неготин Владимир Величковић.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Влада Немачке а спроводи ГИЗ, наставиће да подржава развој туризма источне Србије кроз нове конкурсе бесповратних средстава, обнову споменика и подизању атрактивности дестинације.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб