ВестиFacebook ПРОТИВ ЗАKОНА ради и ово: Промените ту опцију!

Facebook ПРОТИВ ЗАKОНА ради и ово: Промените ту опцију!

Facebook - Опција препознавања лица
Фото: Shutterstock, илустрација

Facebook мрежи прети још једна озбиљна тужба, овог пута због незаконитог препознавања лица на сликама његових корисника.

Амерички суд одбацио је покушај Facebook-а да објасни како је начин на који је прикупљао слике лица људи био легалан.

Случај је заснован на фотографијама, које су људи качили на Facebook, а које су касније коришћене како би се препознавало лице тих људи на другим фотографијама. Због тога што није постојала дозвола од стране корисника из једне од америчких држава, покренут је поступак. Ова одлука је означила почетак њихове даље акције против Facebook-а, преноси Танјуг.

Проблем је настао кад је Facebook одлучио да неким корисницима кришом омогући ову опцију, без њиховог знања или добије сагласност неких других, а да претходно није довољно јасно објаснио шта препознавање лица на фоткама и видеу значи. Такође, неки корисници и немају појма да ова опција постоји, као и да им је аутоматски активирана, што зависи од периода у којем су посећивали или активирали свој Facebook налог.

Kомпанија је подбацила у убеђивању суда да је сваки корисник Facebook платформе дао свој пристанак за тако нешто. Суд је одбацио све тврдње и истакао да су корисници ове друштвене мреже већ довољно пропатили због повреде приватности.

Тужба се односи на то да из Facebook-а нису урадили довољно да људе упозоре на то шта ће се десити. Реч је о веома осетљивим биометријским подацима, јер то није случај као са крађом кредитне картице или неког броја, који може да се замени.

Лице не можете да промените, зато је сад још једном одличан тренутак да вас подсетимо да проверите да ли сте омогућили опцију препознавања лица на Facebook мрежи за фотографије и видео и да ту опцију одмах искључите, ако јесте.

Да бисте открили да ли сте Facebook мрежи омогућили да вам препознаје лице било где на друштвеној мрежи, пратите путању:

• Facebook апликација: Подешавања и приватност > Подешавања > Приватност > Препознавање лица > Ова опција мора да буде одређена са НЕ, па је промените да стоји тако, ако није.

• Facebook веб локација: Стрелица горе, десно > Подешавања > Препознавање лица > Ова опција мора да буде одређена са НЕ, па је промените да стоји тако, ако није!

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,799ПратилацаЛајкуј
4,386ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб