Timočka KrajinaZaječarFestival malih pozorišnih formi od 11. do 15. oktobra, a „Zoranovi dani”...

Festival malih pozorišnih formi od 11. do 15. oktobra, a „Zoranovi dani” od 17. do 24. oktobra u Zaječaru

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Pres-konferencija

Zaječar će naredne dve sedmice biti srpska prestonica kulture, jer će u gradu na Timoku biti održana dva prestižna pozorišna festivala – 5. Festival malih pozorišnih formi od 11. do 15. oktobra, kao i 31. „Dani Zorana Radmilovića” od 17. do 24. oktobra 2022.

Ove godine će pozorišne svečanosti u Zaječaru trajati 14 dana. Festival malih pozorišnih formi biće organizovan od 11. do 15. oktobra, a „Zoranovi dani“, od 17. do 24. oktobra 2022. uz predfestivalski program koji će biti priređen 16. oktobra.

U zaječarskom pozorištu očekuju da će pozorišna sala biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar Vladimir Đuričić podsetio je da je Festival malih pozorišnih formi nastao 2018. godine kao “Festival u festivalu”, a predstave su izvođene u Centru za kulturu u Kotlujevcu. Međutim, nakon pojave Kovida 19, došlo je do promene plana, jer su prostorije Centra za kulturu bile privremeno oduzete zbog vakcinacije, pa je Festival malih pozorišnih formi organizovan kao poseban Festival i uvod u “Dane Zorana Radmilovića“.

Vladimir Đuričić – direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”

„I ove godine nastavlja se sa takvom praksom. Tokom festivala biće izvedeno ukupno sedam predstava od kojih šest u takmičarskom programu, a jedna u pratećem programu. Festival malih pozorišnih formi otvoriće hit predstava ‘Knjiga o Milutinu’ koju igra fantastični Nenad Jezdić. Narednih večeri biće izvedene predstave: ‘Karmen’ Dramskog teatra iz Skoplja – Severna Makedonija u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski; ‘Petrijin venac’ Teatra na brdu iz Beograda u izvođenju Mirjane Karanović; zatim duo drama ‘Prah’ rađena u koprodukciji JU Centra kulture i mladih Opšine Sarajevo i Sarajevskog Udruženja dramskih umetnika ‘Altteatar’ – Bosna i Hercegovina u kojoj igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Poslednjeg dana Festivala malih pozorišnih formi biće odigrane dve predstave: ‘Prodavnica budućnosti’ JU Kulturno – sportskog centra Bugojno iz Bosne i Hercegovine u izvođenju Sanele Ugaraka i predstava ‘Feliks i Doris’ Teatra ‘Madlenijanm’ iz Beograda, u kojoj igraju Vanja Milačić i Vladimir Grbić. U pratećem programu Festivala biće odigrana predstava Teatra ‘Fort forno ‘ – ‘Bale i Reflektor’ i teatra iz Novog Sada ‘Žena iz Porto Pina’ prvi put u našem gradu biće odigrana u prostorijama ‘Jazz Caffe’-a u sredu 12. oktobra. To je novina za nas i želimo da vidimo kako će to naša publika prihvatiti, s obzirom da je to česta pojava u nekim drugim gradovima kada su u pitanju slični festivali“, kazao je Đuričić.

U žiriju petog Festivala malih pozorišnih formi su: Spasoje Ž. Milovanović – direktor Narodnog pozorišta iz Niša, Snežana Udicki – direktorka Narodnog pozorišta u Vršcu i Branislav Nedić – direktor Narodnog pozorišta u Kruševcu.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Pres-konferencija

Kada je reč o 31. Festivalu “Dani Zorana Radmillovića” i ove godine će zaječarska publika uživati u predstavama iz susednih država, pa tako dolaze predstave iz: Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Mađarske, naravno i iz Srbije.

„Festival ‘Zoranovi dani’ neće biti festival komedije. Tokom pratećeg programa, pa i samog Festivala publika će pored komedije, moći da gleda i mjuzikle, antičke drame i predstave koje nas suočavaju sa bolnom prošlošću i za koje smatramo da treba da budu na jednom ovakvom festivalu. Festival će 17. oktobra otvoriti predstava nastala u koprodukciji SNP iz Novog Sada, GDP ‘Gavela’ Zagreb, NP Sarajevo i ITF MESS Sarajevo, ‘Što na podu spavaš’ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, a već naredne večeri na repertoaru je ‘Tramvaj zvani želja’ po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, u koprodukciji BDP-a, BELEF-a i Teatra ‘Ulises’ iz Zagreba“, dodao je Đuričić.

Tokom 31. „Dana Zorana Radmilovića“ biće izvedena i predstava „Sportsko srce“ Zvezdara teatra, koju je po tekstu Đorđa Milosavljevića režirao Milan Karadžić.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Radivojevića, predstavu rađenu u koprodukciji NP Beograd, Sterijinog pozorja iz Novog Sada i Fondacije „Novi Sad-evropska prestonica kulture“ publika može pogledati 20. oktobra, dok će se naredne večeri Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke predstaviti predstavom „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibeta.

Biljana Glišić – pomoćnik direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović” Zaječar

Mjuzikl Narodnog pozorišta Niš „Neki to vole vruće“ u režiji Aleksandra Marinkovića na programu je 22. oktobra, dok je predstava Ateljea 212 „Pristanak“ Nine Rajn u režiji Nebojše Bradića na repertoaru Festivala 23. oktobra.

„Nepisano pravilo je da se zaječarsko pozorište predstavi sa festivalskom premijerom, tako da će ove godine naša predstava ‘Elektra’ biti odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti Festival“, poručio je Đuričić.

U okviru predfestivalske večeri, 16. oktobra, na dan kada je 1946. godine doneta odluka da se osnuje profesionalno zaječarsko pozorište, u 18:00 sati biće promovisan poslednji broj časopisa „Razvitak“ u izdanju Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar, posvećen u celini preminulom osnivaču ovog časopisa, koji ga je uređivao 45 godina, pesniku Tomislavu Mijoviću, a koga je Branko Miljković nazvao „princem srpske poezije“. Od 19:00 sati biće prikazan film o zaječarskom teatru „Pozorište uprkos svemu – 75 godina zaječarskog teatra”, autorke novinarke Vanje Čolić, urednice dopisništva RTS-a u Zaječaru. Premijera televizijske verzije filma biće emitovana 13. oktobra u serijalu „Trag“ RTS-a. Iste večeri Pozorište iz Nikšića – Crna Gora, izvešće komediju „Boing, boing“.

Vladimir Đuričić – direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”

„Ono što nas posebno raduje je i da ćemo poslednje festivalske večeri, 24. oktobra predstaviti monografiju zaječarskog pozorišta, povodom 75 godina od izvođenja prve premijere ‘Žita cvetaju’ Jurija Mokrova, 2. febraura 1947. godine“, napomenuo je Đuričić.

U okviru pratećeg programa „Zoranovih dana“ biće priređene promocije knjiga Milivoja Mlađenovića, Dragutina Balabana Bajke, Dragana Babića, i najnovija izdanja Sterijinog pozorja, priređena izložba Jugoslovenske kinoteke „Zoran Radmilović –život na filmu“, otvorena izložba slika dr Olge Mihailović.

Đuričić je naglasio da se, zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Zaječara, uskoro završava rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg “Memorijala Nikole Pašića” i ta zgrada će ubuduće biti Muzej pozorišta, galerija i mesto gde će se promovisati knjige i razni drugi događaji. Upravo u toj zgradi, 19. oktobra u 12:00 sati biće priređen “Omaž Živojinu Pavloviću” gde će biti predstavljene fotografije kao i dnevničke zabeleške Živojina Pavlovića u prisustvu njegove dece, kako bi se na taj način odužili jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih književnih i filmskih autora.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub