Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Фестивал малих позоришних форми у Зајечару настављен је данас представом „Надежда Петровић – аутопортрет у множини”

Фестивал малих позоришних форми у Зајечару настављен је данас представом „Надежда Петровић – аутопортрет у множини”

У зајечарском позоришту Фестивал малих позоришних форми настављен је данас представом „Надежда Петровић – аутопортрет у множини” коју је по тексту Миљане Ђорђевић режирала Драгана Јовановић. Играју: Драгана Јовановић и Братислава Милић.

„Идеја за реализацију позоришне представе ’Надежда Петровић – аутопортрет у множини’ родила се из потребе да се нашој најпознатијој уметници на својеврстан начин ода почаст, као и да се нове, млађе генерације упознају са животом и значајем авангардне сликарке Надежде Петровић, која је својим делима обележила модерну српску уметност. Такође смо желели да овом представом подсетимо и на нашу традицију која није прошлост већ континуитет, на један период српске историје која итекако има одјеке у данашњим догађајима, као и на однос естаблишмента према авангарди, друштва према култури и уметности, који је на жалост увек актуелан”, истичу из Удружење нишких глумаца који су продуценти представе.

Радња ове дуодраме одвија се у Ваљевској болници где Надежда проводи своје последње тренутке живота. Тешко оболела од тифуса она се кроз дијалог са младом медицинском сестром присећа свог живота, уметничких деловања, пријатељства, породице, неприхватања, патриотског и активистичког ангажмана… На динамичан и драматичан начин ова представа представља животну причу једне изузетне личности, неприхваћене уметнице, великог борца за људска права, хуманисте, која је храбро корачала испред својих савременика, суочена са свим дилемама, патњом и теретом који такав животни избор носи.

Фестивал малих позоришних форми наставља се сутра представом „Vla-vla-vlajland Cabaret” Казалишта „Морузгва” из Загреба. Игра Еција Ојданић. Почетак је у 12:00 сати у зајечарском позоришту.

У главном фестивалском програму вечерас од 20:00 сати биће одиграна представа Народног позоришта из Ниша „1789” аутора и редитеља Хадија Курића.

Представи ће претходити промоција романа „Рубикова коцка” Саше Радоњића.

Можда ће Вас занимати

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар

Зајечарска библиотека данас прославља 154. рођендан

Читаоница Зајечарска је почела са радом 27. новембра 1866. године, те данас Матична библиотека „Светозар …

Црвени крст Зајечар: Добровољно давање крви

Акција добровољног давања крви 2. децембра у Зајечару

Црвени крст Зајечар у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ниша у среду, 2. …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница