ВестиGoogle Chrome ће убрзати отварање недавно посећених страница

Google Chrome ће убрзати отварање недавно посећених страница

Google Chrome
Фото: Shutterstock, илустрација

Девелопери који раде на развоју Google-овог броwсера Chrome тренутно експериментишу са опцијом „back/forward cache”. Она би требала у привремену меморију да складишти садржај wеб страница које корисник посећује, а на које се може вратити једним кликом на тастер „back”. Имплементација кеширања недавно посећених страница омогућила би њихово врло брзо учитавање из меморије ако корисник заиста кликне „back”, уместо да се те странице поновно учитавају са сервера.

Ову могућност већ неко време нуде Firefox и Safari, а Google ће је можда развити до краја ове године и у Chromе уградити некад током 2020. Зашто ће им требати толико дуго, питате се?

Инжењер Аддy Османи, који је објавио како изгледа први прототип ове функције, појашњава да је за њену имплементацију потребно интервенирати у саму архитектуру Chrome-а, те осигурати да странице, иако задржане у меморији, док нису активне престану да извршавају JavaScript наредбе — а све у циљу максималне безбедности корисника. Решење које постоји у WebKitu девелопери Chromе-а не желе користити због проблема с компатибилношћу, па ће радије прионути на израду сопственог напред-назад cache-a.

Навигација кроз wеб странице по принципу напред-назад заслужна је за око 10% страница посећених кроз Chrome на десктоп рачунарима и чак за 19% сурфања на Андроид-у. Стога би исправна имплементација овог решења убрзала искуство коришћења у великом броју случајева. Али, неминовно би довела и до већег заузећа радне меморије, које је ионако Chrome-у болна тачка.

 

Извор: itvesti.info

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб