Timočka KrajinaBorGrad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste (VIDEO)

Grad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste (VIDEO)

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Grad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste

Povodom Svetskog dana bicikla, Strukovno udruženje „Sigurne staze„ Bor dizajniralo je prvu GIS (geografski informacioni sistemi) platformu za bicikliste www.bicibor.rs na teritoriji Republike Srbije.

Na interaktivnoj platformi predstavljeni su: problemi u zonama škola, nebezbedne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom, kao i predlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora.

Platforma obilije i korisnim informacijama, smernicama i predlozima kako do održive urbane mobilnosti u Boru. Kao i predlogom u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, biciklističke staze/trake i gde je potrebno postaviti parking za bicikle.

Takođe, dat je digitalni model bezbednih ruta za učenike osnovnih i srednjih škola u Boru, kao i mapa turističkih lokacija koje je poželjno posetiti i uživati u vožnji bicikla.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Grad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste

Dodatnu vrednost platformi daju i podaci zagađenja sa mernih stanica, kao i odnos koliko Bor ima zelenih površina u odnosu na devastirana područja.

Onlajn platforma „Bici Bor” sadrži i crowdsourcing komponentu (citizen science), koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana. Čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture za bicikliste na teritoriji grada Bora.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Grad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste

Rezultati sprovedenih analiza na platformi pomažu donosiocima odluka u gradu Boru da u budućnosti bolje sagledaju problem bezbednosti biciklista u saobraćaju i stvore ambijent u kome će biti poželjno koristiti bicikl kao aktivni vid prevoza.

Ovakav vid GIS platforme se može sprovesti u svakom gradu/opštini Republike Srbije. Ideja je da se podstiče donošenje pametnih odluka u razvoju održivih gradova. Gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikim brojem zelenih površina.

Cilj projekta „Kreći se održivo – Bor na dva točka” je unapređenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na bicikliste na teritoriji grada Bora, kroz kreiranje inovativne GIS platforme www.bicibor.rs.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Grad Bor dobio onlajn platformu za bicikliste

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

„Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. AKT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx