Тимочка КрајинаБорГрад Бор добио онлајн платформу за бициклисте (ВИДЕО)

Град Бор добио онлајн платформу за бициклисте (ВИДЕО)

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Град Бор добио онлајн платформу за бициклисте

Поводом Светског дана бицикла, Струковно удружење „Сигурне стазе„ Бор дизајнирало је прву ГИС (географски информациони системи) платформу за бициклисте www.bicibor.rs на територији Републике Србије.

На интерактивној платформи представљени су: проблеми у зонама школа, небезбедне локације, просторна расподела саобраћајних незгода са рањивим учесницима у саобраћају, оцена стања приступачности саобраћајне и урбанистичке инфраструктуре за особе са инвалидитетом, као и предлози грађана за квалитетније уређење јавног простора.

Платформа обилије и корисним информацијама, смерницама и предлозима како до одрживе урбане мобилности у Бору. Као и предлогом у којим улицама у Бору је потребно формирати зоне 30, бициклистичке стазе/траке и где је потребно поставити паркинг за бицикле.

Такође, дат је дигитални модел безбедних рута за ученике основних и средњих школа у Бору, као и мапа туристичких локација које је пожељно посетити и уживати у вожњи бицикла.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Град Бор добио онлајн платформу за бициклисте

Додатну вредност платформи дају и подаци загађења са мерних станица, као и однос колико Бор има зелених површина у односу на девастирана подручја.

Онлајн платформа „Бици Бор” садржи и crowdsourcing компоненту (citizen science), која омогућује преглед, унос и измене података од стране грађана. Чиме се пружа могућност свим грађанима Бора да обележе локације на карти, додају фотографије, поставе опис и дају своје предлоге у циљу побољшања саобраћајне инфраструктуре за бициклисте на територији града Бора.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Град Бор добио онлајн платформу за бициклисте

Резултати спроведених анализа на платформи помажу доносиоцима одлука у граду Бору да у будућности боље сагледају проблем безбедности бициклиста у саобраћају и створе амбијент у коме ће бити пожељно користити бицикл као активни вид превоза.

Овакав вид ГИС платформе се може спровести у сваком граду/општини Републике Србије. Идеја је да се подстиче доношење паметних одлука у развоју одрживих градова. Градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и са великим бројем зелених површина.

Циљ пројекта „Крећи се одрживо – Бор на два точка” је унапређење безбедности саобраћаја, животне средине и приступачности саобраћајне инфраструктуре за све учеснике у саобраћају са посебним акцентом на бициклисте на територији града Бора, кроз креирање иновативне ГИС платформе www.bicibor.rs.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Град Бор добио онлајн платформу за бициклисте

Овај пројекат је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АКТ”, који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

„Заједно за активно грађанско друштво – АКТ” је пројекат Владе Швајцарске чији је циљ активно грађанско друштво у коме грађани више учествују у процесу доношења одлука, нарочито на локалном нивоу. АКТ спроводе две невладине организације: Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб