Timočka Timočka
Početna / Vesti / „Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”: Svetski dan zdravlja biće obeležen i u Zaječaru

„Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”: Svetski dan zdravlja biće obeležen i u Zaječaru

Povodom obeležavanja 7. aprila Svetskog dana zdravlja, na Trgu oslobođenja u Zaječaru sutra će biti održana manifestacija na kojoj će građani moći da se informišu na koji način mogu da unaprede svoje zdravlje.

Takođe, u okviru manifestacije građanima će biti podeljen i zdravstveno-promotivni materijal.

Manifestacija će trajati od 11:00 do 12:00 sati.

Organizatori manifestacije ZZJZ „Timok” Zaječar i Kancelarija za mlade grada Zaječara.

Svetski dan zdravlja obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.

Svetska zdravstvena organizacija osnovana je sa vizijom da svaki pojedinac ima mogućnost da ostvari najviši mogući nivo zdravlja. Svake godine, na dan osnivanja ove međunarodne organizacije, 7. aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja. Ove godine, globalna kampanja koja prati ovaj datum, sprovodi se pod sloganom „Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”.

Svet u kome živimo je jedinstven, a godina koja je za nama pokazala nam je i da je, uz sve naše podele, on ipak nedeljiv. Ali – iako smo svi suočeni sa istim problemom, svedoci smo da ova kriza nije svuda uzrokovala podjednak potres. Na žalost, ona je u mnogome produbila već ogroman društveno-ekonomski zjap i dodatno naglasila surove društvene podele širom sveta.

Kada je reč o zdravstvenom aspektu, upravo u okolnostima pandemije, uvideli smo ogroman značaj dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih službi i usluga, a sa druge strane, uverili smo se koliko to zavisi od toga gde smo rođeni, odrasli, gde živimo i/ili radimo, koliko smo stari…

COVID-19 snažno je pogodio celu planetu, sve slojeve društva, ne poznajući granice niti klasne podele. Ali ono gde se razlika jasno pokazala jeste u spremnosti da se taj udar podnese. Nepobitno je da se najteže sa ovom pošasti nose one zajednice i društva koje su i pre pandemije bile najranjivije, siromašnije, izloženije brojnim bolestima, sa nezadovoljavajućim kvalitetom i dostupnošću zdravstvene zaštite. U takvim sredinama, borba sa pandemijom ima značajno manje šanse za uspeh.

Svet u kome živimo u poslednjih godinu dana nas je naučio da i nije tako veliki kako nam se do skora činilo, da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige i problemi. Posvećenost viziji da svaki pojedinac, ma gde živeo na ovoj planeti, može da ostvari pravo na dobro zdravlje, jeste linija vodilja Svetske zdravstvene organizacije, ali bi morala biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice i, zašto da ne, svakog od nas ponaosob.

Možda će Vas zanimati

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 16. april 2021.

Petak pred nama donosi energiju Sunca koje pravi kvadrat sa Plutonom. Ovo je aspekt koji …

Mestimično oblačno sa sunčanim periodima, najviša dnevna temperatura do 14 stepeni

U Srbiji ujutro hladno sa slabim mrazom, ponegde po kotlinama magla. U toku dana pretežno …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica