VestiGradski većnici u Zaječaru usvojili Program podrške poljoprivrednicima

Gradski većnici u Zaječaru usvojili Program podrške poljoprivrednicima

131. sednica Gradskog veća grada Zaječara

U Zaječaru je održana 131. sednica Gradskog veća, koja je sazvana po hitnom postupku. Između ostalog, većnici su usvojili Nacrt programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Zaječara u 2020. godini. Takođe, usvojena je Odluka o razrešenju i imenovanju likvidacionog upravnika Ustanove za sport „Zaječar” u likvidaciji, a na ovoj poziciji, umesto Sanele Rakićević, postavljen je Ivan Ristić, strukovni menadžer iz Zaječara.

Program podrške za sprovođenje poljoprivredene politike i politike ruralnog razvoja predstavila je Vesna Stanković, članica Gradskog veća u Zaječaru zadužena za poljoprivredu.

„Imamo uglavnom mere koje smo ponovili iz prethodnih godina. Planirano je povećanje investicija u fizičku imovinu. Takođe, proširili smo listu prihvatljivih investicija koje se odnose na mehanizaciju. Biće mehanizacija za primenu u voćarstvu, ali biće obezbeđeno i za mehanizaciju za stočare. Grad Zaječar je, za ovu godinu za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, u budžetu opredelio 19 miliona dinara. Od tog iznosa, 17 milona dinara planirano je za mere ruralnog razvoja, a sa tim novcem je planirano poboljšanje tehničke i tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava. To su mere koje se odnose na subvencije fizičkim licima. Ove godine jedna od novina prvi put se pojavljuje, a tiče se upravljanja rizicima i odnosi se na regresiranja premija osiguranja. Postajemo svesni da je neophodnost osiguranja useva, višegodišnjih zasada i stoke sve važnija i zato smo odlučili da Grad Zaječar subvencioniše 60% iznosa premije osiguranja, do maksimalnog iznosa do 40.000 godišnje”, kaže Stanković.

Stanković je dodala da su se neke mere ponovile, kao što je podsticaj organske proizvodnje, jačanje udruženja iz oblasti poljoprivrede, kao i unapređenje prerade mleka. Za posebne podsticaje biće izdvojeno 2 miliona dinara, a odnose se na organizovanje sajmova, organizovanje sajma „Zdravo-domaće-prirodno” u saradnji sa Privrednom komorom, kao i za edukacije.

Na ovoj sednici usvojene su i odluke koje se odnose i na izmene programa poslovanja nekoliko gradskih preduzeća. Članovi Gradskog veća, razmatrali su i Nacrt rešenja o davanju saglasnosti na izmene programa poslovanja JKSP „Zaječar” za 2020. godinu. Takođe, izglasan je i Predlog Rešenja o obrazovanju komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj na teritoriji grada Zaječara. Većnici su dali zeleno svetlo i na dopunu Odluke o osnivanju preduzeća „Urbanizam i izgradnja”, a ova firma je sada nadležna i za uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx