Тимочка КрајинаЗајечар„Heineken” Србија представио „Резервоар” – пројекат за очување водних ресурса Србије

„Heineken” Србија представио „Резервоар” – пројекат за очување водних ресурса Србије

„Heineken” Србија представио „Резервоар” – пројекат за очување водних ресурса Србије

Компанија „Heineken” Србија и Национална алијанса за локални и економски развој (НАЛЕД) потписали су данас у Градској кући у Зајечару дугорочни споразум о сарадњи, чиме је покренут пројекат „Резервоар”.

Циљеви пројекта су подизање свести о важности очувања и опоравак природних водних ресурса Србије и побољшање приступа чистој пијаћој води за грађане, а биће остварени обновом јавних чесама и артешких бунара са фокусом на Нови Сад и Зајечар, пречишћавањем отпадних вода, едукацијом и студентским посетама пиварама компаније, као и спровођењем бројних волонтерских акција за запослене. Овом приликом представници компаније „Heineken” Србија потписали су и споразум о наставку сарадње са Градом Зајечар и Удружењем „ЗА чесме”, са којима ће до краја године обновити три чесме и један артешки бунар на територији овог града.

Неда Ђокић, генерална директорка „Heineken” Србија, истакла је посвећеност компаније да остане дугорочан кредибилан партнер заједници у којој послује.

„Подаци Студије коју је НАЛЕД израдио показују да Србија, нажалост, није земља богата водом, а брига о овом ресурсу није довољно препозната у јавности као важна тема. Управо зато је неопходно да улажемо у очување и обнову водних ресурса и да константно радимо на подизању свести јавности. У оквиру наше компанијске стратегије ’Свака кап је битна’, до сада смо обновили четири чесме и реконструисали и ревитализовали више артешких бунара. Ове године настављамо са обновом још три чесме и једног артешког бунара, а све са циљем да свим суграђанима омогућимо бољи приступ чистој пијаћој води, која долази са дубине од више стотина метара. Захвални смо нашим дугорочним партнерима и остајемо посвећени да и у наредним годинама својим успешним пословањем и даљим улагањем у очување водних ресурса и обнову јавних чесама доприносимо локалној заједници”, рекла је Ђокић.

Градоначелник Бошко Ничић подвукао је овом приликом да је „Heineken” Србија веома важан партнер локалној заједници и узор који је важно следити када је реч о подршци и реализацији друштвено-одговорних активности.

„Радује ме реализација пројекта ’Резервоар’ и наставак улагања у локалну заједницу и надам се да ћемо, као и до сада, и у наредном периоду са компанијом ’Heineken’ наставити партнерски однос и међусобну сарадњу по питању многих важних тема за град и очување природних богатстава нашег краја”, изјавио је Ничић.

Слободан Крстовић, директор за одрживи развој у НАЛЕД-у, рекао да ће ова организација, заједно са компанијом „Heineken” Србија, радити на мапирању и регистру локација, али и успостављању сарадње на локалним нивоима ради ревитализације и обнове јавних чесама и артешких бунара у неколико градова Србије и бити партнер током целокупне реализације пројекта „Резервоар”.

„Србија има око 1.500 метара кубних воде по становнику, а минимум би требало да буде 2.500. Нисмо толико богати водама и у 91 одсто случајева ослањамо се на транзитне, док своје изворе запуштамо. Зато су од посебног значаја иницијативе попут пројекта који је покренула компанија ’Heineken’ Србија и задовољство нам је што ћемо почевши од Зајечара иницирати обнову чесама и бунара и у другим градовима”, истакао је Крстовић.

Потписивањем споразума са Градом Зајечаром и Удружењем „ЗА чесме” настављена је успешна сарадња на обнови јавних чесама и артешких бунара у Зајечару. Према речима председника Удружења, Бобана Погарчића, током претходног периода обновљене су три чесме на територији града и реконструисано је извориште Трг израдом и постављањем реплике оригиналне чесме из 1883. године.

„Наставак успешне сарадње биће искорак у односу на досадашње активности, јер ћемо осим ревитализације и реконструкције бунара и надземних делова чесама, промовисати јавне артешке чесме и као важно културно историјско наслеђе Зајечара. Пројектом је планирано да на обновљеним чесмама буду постављени QR кодови који ће водити до веб страна о свакој чесми, где ће се осим информација о квалитету воде и дубини бунара, налазити и подаци о историјату чесме и делу града у коме се налази са назначеним важним грађевинама и институцијама у непосредном окружењу. На овај начин ћемо позиционирати јавне артеске чесме као нови туристички производ Зајечара”, закључио је Погарчић.

Циркуларна употреба воде и обнова водних ресурса један су од кључних приоритета „Heineken” стратегије „Стварамо бољи свет” и иницијативе „Свака кап је битна”!

Пројекат „Резервоар” допринеће спровођењу поменуте стратегије кроз подизање свести јавности о значају, очувању и обнови природних ресурса, али и бризи и помоћи локалној заједници у којој послујемо и живимо.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,765ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб