Хладно јутро, током дана умерено облачно и суво, могућа киша у вечерњим часовима

Град Зајечар – Људи шетају

Ујутро хладно, у већем делу Србије приземни мраз, а локално се очекује и слаб мраз на 2 м висине. У првом делу дана мало до умерено облачно и суво. Уз даље повећање облачности, киша ће послеподне почети прво на југу и југозападу Србије, а увече и током ноћи падавинска зона прошириће се на већину крајева који се налазе јужно од Саве и Дунава. Јужни и југоисточни ветар у појачању, нарочито у кошавском подручју, на југу Баната очекују се и удари олујне јачине. Најнижа температура од -4 до 6, а највиша од 14 до 19 степени.

У Зајечару местимично облачно, увече могућа киша. Минимална температура 7, максимална дневна око 17 степени. Ветар умерен, југоисточног правца. Сутра претежно облачно. Најнижа температура 9, највиша до 17 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Особама са респираторним и кардиоваскуларним тегобама се саветује опрез услед очекиване биометеоролошке ситуације.

Метеоропатске реакције су могуће у виду поспаности, нерасположења и главобоље.

Свим учесницима у саобраћају се препоручује додатна опрезност.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују углавном суви коловози.

Саобраћај је умереног интензитета.

Саветује се максималан опрез при вожњи, јер због могућих ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура, као и на путним објектима.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због киша, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су делимично влажни. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. 

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 1. јуна 2024. године. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Услед оштећења коловоза на снази је измена режима саобраћаја на државном путу II А реда број 222, деоница Кална-Јабучко Равниште, у близини Бабиног зуба. Саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила а постављена је привремена саобраћајна сигнализација као и баријере са знацима сужења коловоза и првенства пролаза.
  • Услед активирања клизишта на државном путу II Б реда број 396, деоница Поречки мост – Мироч, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Моле се учесници у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:30 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на излазу из Србије задржавања: на Батровцима 480 минута; на Хоргошу 360 минута; на Шиду, Градини и на Келебији 120 минута; на Богојеву 60 минута.