ВестиIN MEMORIAM: Преминуо доктор Љубиша Рајковић Кожељац

IN MEMORIAM: Преминуо доктор Љубиша Рајковић Кожељац

In Memoriam — Љубиша Рајковић Кожељац (1940–2020)

Један од најпознатијих зајечарских књижевника, др Љубиша Рајковић Кожељац, настрадао је у саобраћајној несрећи која се догодила 4. марта у улици 7. септембра у Зајечару. Кожељац је преминуо синоћ око 23 сата, у Здравственом центру Зајечар.

Саобраћајна несрећа догодила се око 19 сати, у улици 7. септембра у Зајечару, код пружног прелаза „Добродошли”. Тада је на Кожељца, док је гурао колица натоварена дрвима, налетео путнички аутомобил зајечарских регистарских ознака. Том приликом, Кожељац је задобио теже телесне повреде и хитно је превезен у Ургентни центар у Зајечару.

Љубиша Рајковић Кожељац рођен је 4. фебруара 1940. године у Кожељу код Минићева. Основну школу завршио је у родном селу, а нижу и вишу гимназију у Зајечару. Филолошки факултет (група за српскохрватски језик и југословенску књижевност) завршио је 1963. године у Београду. На истом факултету је 1973. године и магистрирао („Језик и стил у Деобама Добрице Ћосића”). Докторску дисертацију из народне књижевности („Лирске народне песме југоисточне Србије”) одбранио је 1994. године на Филолошком факултету у Приштини.

Поред књижевног рада, бавио се и научним радом на пољу лингвистике, филологије, историје, етнологије и антропологије. Сарађивао је и са важнијим листовима и часописима.

Аутор је око 60 књига. Последња књига „Посвете Кожељцу”, изашла је јануара. У овој књизи представљено је око 1.600 посвета које је Кожељац, од разних аутора, прикупљао од трећег разреда основне школе, до августа месеца прошле године.

Кожељац је 2006. године добио Вукову награду, коју додељује Културно-просветна заједница Републике Србије у Београду, да је учесник многих научних скупова, симпозијума, конгреса и семинара, те да је рецензирао многе рукописе и урадио велики број лектура и коректура.

Комеморативни скуп поводом смрти др Љубише Рајковића Кожељца биће одржан у петак, 6. марта у читалишту Матичне библиотеке „Светозар Марковић” у Зајечару, са почетком у 10:00 сати. Истог дана у 14:00 сати биће обављена сахрана на старом зајечарском гробљу.

In Memoriam

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб