Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Ивана Милојковић победница пливања за Часни крст у Зајечару (ФОТО)
Богојављење у Зајечару

Ивана Милојковић победница пливања за Часни крст у Зајечару (ФОТО)

У Зајечару је на Богојављење одржано осмо пливање за Часни крст, на Црном Тимоку на Поповој плажи. Победница је Зајечарка Ивана Милојковић, а она је била једина жена која се такмичила са још двадесет мушкараца. Такмичари су поступили џентлменски и пустили су Ивану да прва стигне до Часног крста.

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Победница се након пливања захвалила осталим такмичарима за овај гест.

Ивана Милојковић — победница пливања за Часни крст у Зајечару

„Свака част осталим такмичарима, да њих није било, ја ово не бих освојила. Жеља за пливањем је дошла сама од себе”, изјавила је Ивана Милојковић, победница овогодишњег пливања за Часни крст у Зајечару.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион честитао је свим учесницима на храбрости да и по хладном времену пливају на овај празник.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион

„Честитам свим учесницима, нарочито овој младој дами која је сакупила храброст да уз веру у Бога плива за Часни крст. Ипак је ово био један џентлменски поступак свих осталих мушких учесника. У здравом телу је здрав дух. Тело треба да буде способно да служи духовним даровима и духовним потребама. Наши су јунаци били снажни телом, али су били и храбри духом. Они треба свима нама да буду пример да не запостављамо тело, а нарочито душу. Хвала Градској управи Зајечар и учесницима на лепој организацији, која се дешава на овај благословени празник”, казао је Епископ тимочки господин Иларион.

Златник и победнички плашт Ивани Милојковић уручио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а трофејни позлаћени Часни крст победници је уручио Епископ тимочки господин Иларион.

Бошко Ничић — градоначелник Зајечара

„Драго ми је што је ове године наша суграђанка победница. Ови момци што су урадили, показали су знак витештва. Хвала и свима вама који сваке године дођете овде да прославимо Божје име и његово јављање”, поручио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

На осмом богојављенском пливању за Часни крст у Зајечару учествовао је 21 такмичар, а пливало се на 33 метара што симболизује број година живота Исуса Христа.

Богојављење у Зајечару

Пливању је претходила Света Литургија Светог Јована Златоустог у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, као и велико водоосвећење у порти зајечарске цркве.

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Епископ тимочки господин Иларион пожелео је свим верницима да им данашњи празник и пијење свете водице буде на здравље и спасење најмилијих.

Богојављење у Зајечару

„Како пијете ову воду са страхом Божјим тако треба и Богу да се молите. Да се трудите да испуњавате оно што су нам наши преци оставили, јер није довољно само да пијете воду без молитве”, рекао је Епископ тимочки господин Иларион.

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Након великог водоосвећења, одржана је свечана литија, која се кретала од Саборне цркве кроз центар Зајечара до Попове плаже.

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте”. Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника.

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Можда ће Вас занимати

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић упутио апел Зајечарцима поводом ситуације изазване корона вирусом

Градоначелник Ничић: Понашање које многи на улици показују још је горе у односу на епидемиолошку ситуацију

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, још једном је упутио апел …

Зајечар — Центар

У Зајечару сунчано и топлије, највиша дневна температура до 17 степени

У Србији ујутро понегде на југоистоку Србије слаб мраз. Током дана променљиво облачно са дужим …

Коментари

avatar
  Претплати се  
Обавести о

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница