Timočka KrajinaKladovoIzložba “Arhitektura u Salcburgu” Austrijskog kulturnog foruma u Kladovu do 20. novembra

Izložba “Arhitektura u Salcburgu” Austrijskog kulturnog foruma u Kladovu do 20. novembra

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje dokumentarnu izložbu “Arhitektura u Salcburgu”.

Na 17 panela nalaze se primeri najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi iz kojih se saznaju detalji o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala.

Izložba je otvorena do 20. novembra 2022. godine u galerijskom holu bilioteke u Kladovu (Dunavska br.7).

Izložba “Arhitektura u Salcburgu” vodi nas kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta. Sve do prvih godina 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi u celini vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad.

Za dalji razvoj arhitekture bio je presudan sve veći značaj rekreativnog i kulturnog turizma. Primer u tom smislu je Bad Gaštajn, banja koja je izgrađena oko spektakularnog vodopada.

Kritika negativnih rezultata rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata, 1970.-tih godina je dovela do oštrih kontroverzi u Salcburgu. Putem „reforme arhitekture“ iz 1983. godine, uspešno je sproveden projekat koji je širom Evrope privukao pažnju, a čiji ishod je rezultirao građevinskim objektima koji su privukli međunarodnu pažnju.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub