ВестиИзложба „Толстој и Достојевски у српској култури” у Кладову

Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури” у Кладову

Библиотека „Центар за културу” Кладово у сарадњи са Библиотеком града Београда, приређује отварање документарне изложбе „Толстој и Достојевски у српској култури”.

Повод за реализовање ове изложбе била је потреба да се пружи српски допринос у светском обележавању стоједанаест година смрти Лава Николајевића Толстоја и два велика јубилеја Фјодора Михаиловича Достојевског (200 година од рођења и 140 година од смрти).

Изложба се отвара у среду, 14. априла, са почетком у 11:00 часова у галеријском холу Библиотеке у Кладову, уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мера у спречавању ширења COVID-19 вируса.

На отварању изложбе говоре:

  • Аутор изложбе и координатор руско-српске сарадње у библиотеци „Сергеј Михалков” при Библиотеци града Београда, Наташа Булатовић,
  • проф. руске књижевности на Катедри за руски језик Филолошког факултета, Ирина Антанасијевић,
  • Директор Библиотеке Кладово, Жаклина Николић

Библиотека града Београда, као једна од водећих институција културе у престоници, креирала је дводелну изложбу Толстој и Достојевски у српској култури поводом манифестације Дани српске културе у Русији 2011. године, чији су организатори били Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Руске Федерације.

Изложбу сачињава 15 плаката везаних за Достојевског и 15 плаката о Толстоју, на руском и српском језику. Ауторка је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећих руских писаца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за ову двојицу великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између ових писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу, извођење лозе свих Толстојевих потомака који су емигрирали у Србију. Толстојеву плакету почасног члана Српске академије наука и уметности) њихову приватну преписку и дружење са појединим Србима (Толстојеву преписку са Анђом Петровић, сестром Надежде и Растка Петровића и сл.

Грађа за изложбу је пажљиво прикупљана у архивима, музејима, библиотекама, позориштима и кинотекама широм Србије.

Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури” отворена је до 23. априла 2021. године и доступна је за разгедање сваког радног дана од 07:00 до 20:00 часова.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб