Тимочка КрајинаБорЈавни конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за породичне куће у Бору...

Јавни конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за породичне куће у Бору до 17. маја

Јавни конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за породичне куће у Бору до 17. маја

Крајњи рок за пријаву на Јавни конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за породичне куће у Бору је до 17. маја 2022. 

Према речима градоначелника Бора Александра Миликића ово је права прилика за Боране да искористе финансијска средства и да се пријаве, јер с обзиром на слаб одзив, места има довољно за још двадесетак заинтересованих суграђана.

Александар Миликић – градоначелник Бора

„Има довољно финансијских средстава. Одзив је тренутно мали, тако да има још довољно места за све који желе да конкуришу. Очигледно да ова светска и геополитичка криза су утицале на економску ситуцију и код наших суграђана, али морам да подсетим да је ово добра прилика и треба се укључити у овај програм. Потребно је 70.000 динара по киловат/часу, а максимум је шест киловата предвиђено, то значи 420.000 динара за шест киловата. Пројекат је тако дефинисан да Град Бор и држава учествују са 50% и физичка лица са 50% финансија. Позивам све суграђане да се јаве и да искористе ову могућност, а 17. мај је последњи датум када суграђани могу да се пријаве, за сада постоји десетак суграђана који су аплицирали и има места за још двадесетак суграђана”, истакао је Миликић.

Миликић је подсетио да је Град Бор у 2022. години одвојио средства за субвенцију за енергетску ефикасност столарије и фасаде, а након Градског већа биће објављен Јавни позив за извођаче радова, а најкасније до месец и по дана и Јавни позив за суграђане.

Александар Миликић – градоначелник Бора

„Заиста и ову помоћ града и државе треба грађани да прихвате како би добили финансијска средства у износу од 50% за замену столарије и уређење фасаде. Ми сада као Град водимо рачуна и размишљамо врло одговорно за наредну грејну сезону када је у питању ’Топлана’ и трудимо се да већ сада обезбедимо довољну количину енергената. Цене су невероватно порасле у односу на 2020. годину, као што је цена угља три пута порасла на тржишту. Без обзира што су цене енергената порасле, ми нисмо мењали цену грејања и то показује да врло одговорно водимо ову област. Град Бор је интервенисао из буџета како цена грејања не би била промењена. Управо због промене цена енергената на тржишту треба да размишљамо о енергетској ефикасности и да људи искористе ове пројекте и аплицирају за средства”, закључио је Миликић.

Што се тиче уградње соларних панела, пројектом је предвиђено да град и држава суфинасирају половину вредности уградње, а остатак грађани. Такође, објекти на којима ће бити уграђени соларни панели треба да испуне одређене услове, поручио је Игор Јанковић, члан Градског већа у Бору.

Игор Јанковић – члан Градског већа у Бору

„Ово је једна паметна инвестиција која ће грађанима донети низ бенефита, а између осталог, и уштеду у рачунима за струју. Свакако је не мање битно и тај прелазак на обновљиве изворе енергије како би очували и животну средину. Град и Министарство субвенционишу до шест киловата јачине соларних панела. Прва вредност максимума инвестиција је 50 одсто од укупне инвестиције са ПДВ-ом, односно 420.000 динара. Друга вредност се добија множењем јачине соларних панела са 70.000 динара са ПДВ-ом. Грађани уз пријавни образац 1 који подносе, имају и низ документације којом дефинишу да испуњавају услове Јавним позивом – правилником. Потребно је да је особа која аплицира власник објекта или уколико није власник потребна је сагласност власника, а особа која конкурише мора бити пријављена на адреси. Такође, особа која аплицира мора да има власништво над бројилом или да је носилац права над бројилом. Што се тиче самог објекта, објекат мора да испуњава један од четири услова, а то су: да је изграђен пре доношења прописа о изградњи објекта, да објекат има грађевинску дозволу добијену кроз редован поступак, да има добијену дозволу кроз поступак легализације или да објекат има решење о озакоњењу или да је започет процес озакоњења”, рекао је Јанковић.

Јанковић је додао да након 17. маја, комисија ће прегледати сву приспелу документацију и изаћи на терен и обићи све грађане који су конкурисали и утврдиће се ранг листа на основу четири критеријума.

Игор Јанковић – члан Градског већа у Бору

„Сваки критеријум носи одређени број поена. Први критеријум је изглед спољашњег зида објекта, други критеријум је изглед столарије, трећи је примарни начин грејања домаћинства, а четврти је К фактор који се добија мерењем површине објекта са бројем пријављених особа на тој адреси. Што се тиче пријављених особа на одређеној адреси за пунолетне особе потребна је копија личне карте како би доказали да живе на одређеној адреси, а за малолетне копија здравствене књижице”, каже Јанковић.

За суфинансирање уградње соларних панела из буџета Града Бора издвојено је пет милиона динара и још толико је издвојило Министарство рударства и енергетике.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб