ЈКСП „Зајечар” представио нову опрему

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

Како би се брже открили кварови на вреловодној мрежи или откриле грешке и пре него што дође до квара опреме или других губитака, ЈКСП „Зајечар” представио је нову термовизијску, односно термографску камеру.

ЈКСП „Зајечар” представио је нову опрему приликом санације квара на вреловоду у Кумановској улици, у Зајечару.

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

Термографска камера детектује инфрацрвено зрачење топлотне енергије и приказује расподелу температуре објекта у који је усмерена. Главна предност термографске камере је брзо откривање грешака које ће спречити дуготрајне инспекцијске процедуре или открити грешке и пре него што дође до квара опреме или других губитака.

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

Рад нове термовизијске камере представио је в.д. директора ЈКСП „Зајечар” Звонко Величковић. Величковић је истакао да временски услови ових дана дозвољавају да се ради у току најтоплијег дела дана, како корисници услуге не би трпели хладноћу.

Звонко Величковић — в.д. директора ЈКСП „Зајечар”

„Нова опрема, термовизијска камера, набављена је за потребе снимања кварова на мрежи, односно снимање кварова који још нису у домену неких већих хаварија. Саниран је квар у Доситејевој улици, а други квар који смо пронашли овом камером је у Кумановској улици, на чијој санацији сада радимо. Имамо већ заказане радове и наредних дана. Камера се користи по облачном времену или у јутарњим сатима, када се прати рад топлотне и вреловодне мреже, како не би дошла у контакт са прејаком светлошћу сунца. Инфрацрвеним зрацима открива топлоту, односно цурење, ако га има и тачно показује место где се квар налази и помаже у великој мери да се не копа цела улица. У неким тренуцима било је и 40% губитака воде у топловодној мрежи на дневном нивоу код пиваре, што је захтевало додатно убацивање воде и загревање, а тиме и трошак. Са овом камером очекујемо значајно смањење трошкова и воде и мазута као енергента, а набавком камере предупредиће се веће хаварије”, рекао је Величковић.

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

Небојша Божиновић — руководиоц сектора енергетике у ЈКСП „Зајечар”

„За неколико недеља, колико имамо камеру, открили смо цурење на неколико места у Зајечару и одмах кренули са санацијом. Раније је било потребно више времена да се дође до квара. Овде је незгодно место због самог скретања са главне трасе према подстаници. Ради се о класичној хаварији услед дотрајалости цеви, коју смо захваљујући камери открили на време. Битно нам је да сада са сигурношћу можемо да знамо где је узрок квара, што ће нам олакшати посао”, каже Небојша Божиновић, руководиоц сектора енергетике у ЈКСП „Зајечар”.

ЈКСП „Зајечар” — Демонстрација раде термографске камере

Топловодна мрежа у Зајечару дуга је око 17 километара, а дотрајалост цеви је главни разлог све чешћих хаварија. Употреба термовизијске камере ће допринети бржем откривању проблема.