Timočka Timočka
Početna / Vesti / JKSP „Zaječar” predstavio novu opremu
JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

JKSP „Zaječar” predstavio novu opremu

Kako bi se brže otkrili kvarovi na vrelovodnoj mreži ili otkrile greške i pre nego što dođe do kvara opreme ili drugih gubitaka, JKSP „Zaječar” predstavio je novu termovizijsku, odnosno termografsku kameru.

JKSP „Zaječar” predstavio je novu opremu prilikom sanacije kvara na vrelovodu u Kumanovskoj ulici, u Zaječaru.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Termografska kamera detektuje infracrveno zračenje toplotne energije i prikazuje raspodelu temperature objekta u koji je usmerena. Glavna prednost termografske kamere je brzo otkrivanje grešaka koje će sprečiti dugotrajne inspekcijske procedure ili otkriti greške i pre nego što dođe do kvara opreme ili drugih gubitaka.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Rad nove termovizijske kamere predstavio je v.d. direktora JKSP „Zaječar” Zvonko Veličković. Veličković je istakao da vremenski uslovi ovih dana dozvoljavaju da se radi u toku najtoplijeg dela dana, kako korisnici usluge ne bi trpeli hladnoću.

Zvonko Veličković — v.d. direktora JKSP „Zaječar”

„Nova oprema, termovizijska kamera, nabavljena je za potrebe snimanja kvarova na mreži, odnosno snimanje kvarova koji još nisu u domenu nekih većih havarija. Saniran je kvar u Dositejevoj ulici, a drugi kvar koji smo pronašli ovom kamerom je u Kumanovskoj ulici, na čijoj sanaciji sada radimo. Imamo već zakazane radove i narednih dana. Kamera se koristi po oblačnom vremenu ili u jutarnjim satima, kada se prati rad toplotne i vrelovodne mreže, kako ne bi došla u kontakt sa prejakom svetlošću sunca. Infracrvenim zracima otkriva toplotu, odnosno curenje, ako ga ima i tačno pokazuje mesto gde se kvar nalazi i pomaže u velikoj meri da se ne kopa cela ulica. U nekim trenucima bilo je i 40% gubitaka vode u toplovodnoj mreži na dnevnom nivou kod pivare, što je zahtevalo dodatno ubacivanje vode i zagrevanje, a time i trošak. Sa ovom kamerom očekujemo značajno smanjenje troškova i vode i mazuta kao energenta, a nabavkom kamere preduprediće se veće havarije”, rekao je Veličković.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Nebojša Božinović — rukovodioc sektora energetike u JKSP „Zaječar”

„Za nekoliko nedelja, koliko imamo kameru, otkrili smo curenje na nekoliko mesta u Zaječaru i odmah krenuli sa sanacijom. Ranije je bilo potrebno više vremena da se dođe do kvara. Ovde je nezgodno mesto zbog samog skretanja sa glavne trase prema podstanici. Radi se o klasičnoj havariji usled dotrajalosti cevi, koju smo zahvaljujući kameri otkrili na vreme. Bitno nam je da sada sa sigurnošću možemo da znamo gde je uzrok kvara, što će nam olakšati posao”, kaže Nebojša Božinović, rukovodioc sektora energetike u JKSP „Zaječar”.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Toplovodna mreža u Zaječaru duga je oko 17 kilometara, a dotrajalost cevi je glavni razlog sve češćih havarija. Upotreba termovizijske kamere će doprineti bržem otkrivanju problema.

Možda će Vas zanimati

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 30. septembra u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 30. …

Grad Zaječar — Centar

Prvi jesenji dani donose oblake, sunce i prijatnu temperaturu

U većem delu Srbije pretežno sunčano, samo na jugu poslepodne promenljivo oblačno, ponegde s kratkotrajnom …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica