Timočka Timočka
Početna / Vesti / JKSP „Zaječar” predstavio novu opremu
JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

JKSP „Zaječar” predstavio novu opremu

Kako bi se brže otkrili kvarovi na vrelovodnoj mreži ili otkrile greške i pre nego što dođe do kvara opreme ili drugih gubitaka, JKSP „Zaječar” predstavio je novu termovizijsku, odnosno termografsku kameru.

JKSP „Zaječar” predstavio je novu opremu prilikom sanacije kvara na vrelovodu u Kumanovskoj ulici, u Zaječaru.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Termografska kamera detektuje infracrveno zračenje toplotne energije i prikazuje raspodelu temperature objekta u koji je usmerena. Glavna prednost termografske kamere je brzo otkrivanje grešaka koje će sprečiti dugotrajne inspekcijske procedure ili otkriti greške i pre nego što dođe do kvara opreme ili drugih gubitaka.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Rad nove termovizijske kamere predstavio je v.d. direktora JKSP „Zaječar” Zvonko Veličković. Veličković je istakao da vremenski uslovi ovih dana dozvoljavaju da se radi u toku najtoplijeg dela dana, kako korisnici usluge ne bi trpeli hladnoću.

Zvonko Veličković — v.d. direktora JKSP „Zaječar”

„Nova oprema, termovizijska kamera, nabavljena je za potrebe snimanja kvarova na mreži, odnosno snimanje kvarova koji još nisu u domenu nekih većih havarija. Saniran je kvar u Dositejevoj ulici, a drugi kvar koji smo pronašli ovom kamerom je u Kumanovskoj ulici, na čijoj sanaciji sada radimo. Imamo već zakazane radove i narednih dana. Kamera se koristi po oblačnom vremenu ili u jutarnjim satima, kada se prati rad toplotne i vrelovodne mreže, kako ne bi došla u kontakt sa prejakom svetlošću sunca. Infracrvenim zracima otkriva toplotu, odnosno curenje, ako ga ima i tačno pokazuje mesto gde se kvar nalazi i pomaže u velikoj meri da se ne kopa cela ulica. U nekim trenucima bilo je i 40% gubitaka vode u toplovodnoj mreži na dnevnom nivou kod pivare, što je zahtevalo dodatno ubacivanje vode i zagrevanje, a time i trošak. Sa ovom kamerom očekujemo značajno smanjenje troškova i vode i mazuta kao energenta, a nabavkom kamere preduprediće se veće havarije”, rekao je Veličković.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Nebojša Božinović — rukovodioc sektora energetike u JKSP „Zaječar”

„Za nekoliko nedelja, koliko imamo kameru, otkrili smo curenje na nekoliko mesta u Zaječaru i odmah krenuli sa sanacijom. Ranije je bilo potrebno više vremena da se dođe do kvara. Ovde je nezgodno mesto zbog samog skretanja sa glavne trase prema podstanici. Radi se o klasičnoj havariji usled dotrajalosti cevi, koju smo zahvaljujući kameri otkrili na vreme. Bitno nam je da sada sa sigurnošću možemo da znamo gde je uzrok kvara, što će nam olakšati posao”, kaže Nebojša Božinović, rukovodioc sektora energetike u JKSP „Zaječar”.

JKSP „Zaječar” — Demonstracija rade termografske kamere

Toplovodna mreža u Zaječaru duga je oko 17 kilometara, a dotrajalost cevi je glavni razlog sve češćih havarija. Upotreba termovizijske kamere će doprineti bržem otkrivanju problema.

Možda će Vas zanimati

DS Zaječar

GrO DS Zaječar: Saopštenje povodom povećanja broja zaraženih korona virusom u ustanovama grada Zaječara

Gradski odbor Demokratske stranke u Zaječaru izdao je saopštenje povodom povećanja broja zaraženih virusom COVID-19 …

Ljudi šetaju na ulici

Danas promenljivo oblačno i vetrovito, najviša dnevna temperatura do 22 stepena

U Srbiji promenljivo oblačno i vetrovito, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar umeren, povremeno …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica