ВестиKад сте последњи пут променили четкицу за зубе?

Kад сте последњи пут променили четкицу за зубе?

Девојка држи црну четкицу и црну пасту за зубе
Фото: Shutterstock, илустрација

Ако не можете да се сетите… то није баш добар знак.

Без четкице за зубе не може да се живи, важно је да буде квалитетна, не превише тврда да не бисте оштетили десни, можда вам је важно и да вам се допада како изгледа, али… важно је и да је редовно мењате. Ако нисте променили четкицу баш недавно, вероватно ћете пожелети да купите нову већ данас.

Прање зуба у одређеним годинама постане… нешто као Павловљев рефлекс. Устанете — перете зубе, спремате се за спавање — перете зубе, и вероватно и не размишљате о томе превише.

Али, орална хигијена је толико важна, да заслужује да јој се посвети мало пажње. Kонкретно, морате мало да водите рачуна и о четкици. Ако четкица није чиста, прање зуба нема никакву поенту.

Америчка асоцијација стоматолога препоручује да се четкица за зубе (или глава електричне четкице) мења једном у три, највише четири месеца, ако је користите два пута дневно (надамо се да је то случај, за ваше добро).

Четкицу за зубе можете да посматрате као „сезонски предмет“, пошто би требало да је мењате „са сваким годишњим добом“.

„Kад се глава четкице ‘раскупуса’, више не можете темељно да оперете зубе”, објашњава за „Business Insider” стоматолог др Kит Арбајтман.

Он саветује да повремено језиком пређете преко предње површине зуба. Ако имате осећај да нису уобичајено глатки, четкица је вероватно одавно одслужила своје.

Ако вам делује да три месеца и нису нарочито дуг период, и чини вам се да је ово претерано, можда се питате шта је најгоре што може да се деси ако игноришете ове савете.

Па, гадна сра***. Буквално.

Према истраживању из 2015, четкице су релативно често контаминиране фекалним материјама, чак и ако генерално спуштате поклопац тоалета пре него што повучете воду.

Е сад… ако живите сами, научници кажу да то и није тако страшно. Али, ако живите са неким, онда сте потенцијално у проблему. Опасно је кад на вашој четкици за зубе заврше туђе мајушне фекалне честице, јер на тај начин долазите у контакт са бактеријама, вирусима и паразитима који нису део ваше нормалне флоре.

Делује вам логично да просто користите четкице које имају поклопац? Па, то је вероватно најглупља ствар коју можете да урадите.

„Ти ‘поклопци’ за четкице стварају савршено окружење за дивљање бактерија: влажно и мрачно, на тај начин глава четкице се никад не осуши између две употребе, јер није на ваздуху”, каже Арбајтман, додајући да је то и доказано истраживањем из 2007. године.

Најбољи начин да се заштитите је да четкица стоји усправно, непокривена, тако да се осуши између два прања.

И, наравно, мењајте их бар једном у три, четири месеца.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб