ВестиКајсије: Здравље у малом паковању

Кајсије: Здравље у малом паковању

Кајсије
Фото: Adobe Stock, илустрација

Дивног изгледа, лепе на око и пуне витамина!

Kајсије су пуне хранљивих састојака, уз минимум калорија. Једна порција, односно две кајсије средње величине, имају само 34 калорије.

Доносимо вам неколико добрих разлога да овог лета уживате у кајсијама.

Важни нутријенти уз минимум калорија

Две свеже кајсије имају 34 калорије, 8 грама угљених хидрата, грам протеина и 1,5 грама влакана. Одличан су извор бета-каротена и лутеина, важних антиоксиданаса који штите од штетног утицаја слободних радикала.

Али, не би требало да их љуштите. Kора је мекана, а управо ту се налази највише влакана и других корисних нутријената. Само их добро оперите…

Ризница антиоксиданата

Помињали смо већ бета-каротен, али кајсије су и одличан извор витамина А, Ц и Е, моћних антиоксиданата, а садрже и флавоноиде, једињења која штите од хроничних болести као што су дијабетес или кардиоваскуларне болести.

Чувају вид

Захваљујући високом садржају витамина А и Е, бета-каротена у витамина Ц, кајсије су одличан савезник у очувању здравља ока и доброг вида.

Успоравају старење

Моћни антиоксиданти и витамин Ц кајсије чине „пријатељем коже“. Ови састојци штите кожу од штетних утицаја из спољашње средине, укључујући и УВ зраке. Осим тога, витамин Ц неопходан је за стварање колагена без којег нема затегнуте, једре коже.

Добре су за варење

Kајсије су одличан извор влакана. Стотинак грама кајсија има око 3,3 грама влакана која су неопходна за добро варење, а помажу и очувању здравог нивоа шећера у крви, пише Healthline.

Богате су калијумом

Ово воће је одличан извор калијума који је неопходан за регулисање мишићних контракција и хидратацију организма. Осим тога, помаже и у ублажавању надутости.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб