ВестиKако да се заштитите од сунца овог лета

Kако да се заштитите од сунца овог лета

Девојка у бикинију лежи на плажи
Фото: Shutterstock, илустрација

Лето је ту. Сунце нас дозива, али ко није опрезан и „одазове се“ без темељне припреме, плаћа цену у борама и опекотинама… У најмању руку. Ево шта треба да знате о заштити од сунца.

Старије генерације мазале су се уљем и чвариле се на најјачем сунцу сатима… Данас, људи су ипак паметнији, па кад упече звезда ипак бирају хладовину а на сунце не излазе без одговарајуће креме са високим фактором заштите.

Kад сте млади, излежавање на сунцу може вам деловати безазлено, јер, шта је најгоре што може да се деси? Да изгорите и да вас све пецка и затеже пар дана, а онда добијете супер „боју“. Али, ствари нису баш тако наивне. Kако старите, те некада безазлене опекотине од сунца показаће своје право лице. Са закашњењем од неколико година… Што се више излажете сунцу без заштите, то ће дугорочне последице по вашу кожу бити опасније.

Зато је важно да разумемо моћ сунца и дугорочне ефекте које излагање сунцу има на нашу кожу и организам уопште.

Ево шта би требало да знате:

Зашто сунце шкоди нашој кожи? Kад крочите на сунце, кожу излажете ултраљубичастим (ултравиотелним, УВ) зрацима. Они су заслужни за бронзани тен који набацимо преко лета, али и за болне опекотине које се појаве кад проводимо време на сунцу, без заштите.

Наше тело се од УВ зрака штити меланином. Просто речено, меланин је оно што нашој кожи даје боју. Kад нам зраци сунца додирну кожу, наше тело шаље меланин у погођене ћелије, да апсорбује УВ зраке и заштити нас од већих оштећења коже.

Дуготрајно излагање УВ зрачењу неће само значајно повећати ризик од рака коже, већ може изазвати и појаву тамнијих мрља, бора, губитак еластичности коже и појаву дисколорације. Ако млеко за заштиту од сунца користите редовно, смањујете опасност од прераног старења коже и свега наведеног.

365 дана заштите

Безбедно излагање сунцу требало би да „вежбате“ целе године.

Можда вам делује смешно наношење креме за заштиту кад је дан облачан, али кожа ће вам бити захвална на томе. Јер, сунце може бити опасно чак и ако температуре нису високе.

Не ради се само о УВ зрацима који допиру директно на кожу.

Имајте у виду да се понекад и рефлектују.

Ако планирате дан да проведете напољу, или пливајући рецимо, рефлексија зрака са воде, снега или леда, у комбинацији са зрацима који допиру директно, може бити прилично опасна и повећати ризике од опекотина од сунца.

Kако изгледа кожа оштећена сунцем

Оштећења коже од сунца могу бити различита, варирајући од благе дисколорације, до атипичних младежа. Ево најчешћих промена које изазива неопрезно излагање сунцу. Ако приметите неку од ових промена, и забринути сте да није само козметичке природе, закажите преглед код дерматолога, пише портал Prevention.

Сува кожа

Знаци и симптоми: Опекотине од сунца могу да варирају од благих до озбиљних. Благе опекотине прати болна, црвена кожа, осећај пецкања, док озбиљније опекотине изазивају пликове, који могу бити испуњени течношћу, кожа се љушти… Опекотине од сунца могу изазвати и мучнину, вртоглавице и повишену температуру.

Шта може да помогне: Хладне облоге и хидратација коже. Ако је бол јачи, могу да помогну антиимфламаторни лекови као што су ибупрофен или аспирин.

Актинична (соларна) кератоза

Знаци и симптоми: Актиничне кератозе су површне лезије коже, које се типично виде као једна или више мањих црвених или браонкастих флека – макула на кожи, понекад са перутањем на површини или са структурама сличним рогу. Kада се додирну врхом прста, изгледају храпаво.

Њихова величина може се кретати од неколико милиметара до три центиметра, црвене су боје. Изазива их интензивно излагање УВ зрацима, а ово стање може се појавити и годинама касније, и обично је безазлено. Ако имате више од 10 оваквих промена на кожи, потражите савет дерматолога, јер оне могу постати и канцерогене касније.

Шта може да помогне: Ове промене понекад нестају саме од себе, али се понекад и враћају. Лекар ће можда предложити одстрањивање ако процени да је нека промена проблематична. Понекад, помажу креме, понекад третмани течним азотом.

Флеке од сунца

Знаци и симптоми: Ове промене познате су и као старачке пеге, у питању су мале површине на кожи на којима је присутна или дисколорација, или су браонкасто пребојене. Јављају се типично у касним 40. или раним 50. годинама живота. Оне су резултат меланина који се нагомилао и задржао на одређеним местима. Најчешће се јављају на лицу, врату, раменима, рукама и шакама, односно на местима која су изложена сунцу.

Шта може да помогне: Уклањање пега од сунца није медицински неопходно, али се људи понекад одлучују да их уклоне из козметичких разлога. Постоје различити типови крема за избељивање тих промена, а ту су и третмани дермоабразије, као и ласерски третмани, а дерматолог ће одредити шта је у конкретном случају најефикасније.

Боре

Знаци и симптоми: Боре смејалице, боре на челу… формирају се на кожи током времена. Оне су природан пратилац процеса старења, али претерано излагање сунцу само убрзава њихово настајање.

Шта може да помогне: У понуди је више крема него што можемо да набројимо. Али, најпаметнији начин да се одлучите за неку је да потражите савет дерматолога. Генерално, добре су креме које садрже алфа-хидрокси киселине и ретинол. Али, имајте у виду да је ако користите креме које садрже ове састојке јако, јако важно да редовно наносите средства за заштиту од сунца, јер оне могу изазвати појачану осетљивост коже на сунчеве зраке.

И, најопасније од свега: младежи.

Пажљиво их прегледајте с времена на време.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб