ВестиKако до равног стомака за дан

Kако до равног стомака за дан

Млада жена мери свој струк кројачким метром
Фото: Shutterstock, илустрација

Мале измене у исхрани ће вас решити надутости…

Победите надутост уз ове савете — и то тако да и даље уживате у чоколади.

Надутост може да вам упропасти дан чак и ако се здраво храните, крећете се и пијете доста воде. Нису једино кексићи и слаткиши кривац за надутост, ево које замене намирница могу да вам помогну код надутости.

Млечну чоколаду замените тамном

Не размишљајте о томе као о дијети, већ као о промени навике. То значи да не морате да се лишите свих ужитака, већ да нађете алтернативу.

Док млечни производи могу бити добар извор протеина и калцијума, али могу да буду и узрок проблема, у случају осетљивости на лактозу. Поред лактозе, млечне чоколаде садрже и доста шећера, који доводи до надутости.

Црева су „обложена“ великим бројем бактерија које помажу здрављу. Kада унесете шећер, неке од тих бактерија га конзумирају и узрокују гасове и надутост.

Шећер не мора увек да буде узрок надутости, али ако имате овај проблем, вреди да покушате да избаците додате шећере и видите хоће ли се надутост смањити.

Не морате скроз да престанете да једете слаткише, само бирајте што тамнију чоколаду јер она садржи мање масти и мање шећера, а више минерала попут магнезијума.

Газиране напитке замените комбухом

У студији објављеној у фебруару, научници су утврдили да конзумирање два или више заслађена напитка дневно повећава ризик од срчаног и можданог удара. А када је реч о надутости, газирани напици доприносе и гасовима.

Са друге стране, комбуха је заправо ферментисани чај, газиран и освежавајућ, а садржи и доста добрих бактерија, што је много боље за црева.

Бели лук замените биљкама и зачинима

Бели лук је укусан и здрав, али ако имате проблема са надутошћу, можда не би било лоше да престанете да га једете и видите хоће ли симптоми нестати.

„Проблем“ са белим луком је тај што садржи одређена растворљива влакна која узрокују надутост. Многим љутима тај састојак смета, узрокује надутост и гасове.

Покушајте да, приликом припремања оброка, бели лук замените другим зачинима и биљкама, попут мајчине душице.

Броколи замените спанаћем

Броколи је веома, веома здрав — садржи доста влакана, витамина и минерала, а научници верују и да је „тајно оружје“ у борби против рака.

Опет, ако вас стално мучи надутост, броколи и карфиол можда нису најбољи избор намирница за вас јер су, као и лук, пуни растворљивих влакана која узрокују гасове.

Ако баш волите броколи, кувајте га дуже, да бисте га лакше сварили. Или се одлучите за спанаћ — богат је гвожђем, калцијумом и магнезијумом, а „нежнији“ је према цревима.

Вештачке заслађиваче замените стевијом

Научници са Универзитета у Израелу и Сингапуру су открили да вештачки заслађивачи не делују добро на бактерије у цревима. Односно, утврђено је да бактерије у цревима постају токсичне када су изложене вештачким заслађивачима, а то може да доведе до хроничне надутости.

Овај проблем можете да решите тако што ћете уместо заслађивача да користите стевију.

Пецива и грицкалице замените овсеним кексом и путером од кикирикија

Kод неких је глутен узрок надутости. То не значи да сви одједном треба да престану да једу намирнице које садрже глутен, али можда ће вам пријати да макар привремено кексиће и пецива, тј. обрађене угљене хидрате замените нечим другим.

Рецимо, овсени кексићи су богати хранљивим влакнима, а можете и да их једете са кикирики путером. На тај начин ћете унети и масти и шећер, али без последица, тј. надутости и гасова.

Ако сте упркос свему овоме надути…

Нутриционисткиња Лили Саутер каже да је најчешћи узрок надутости тај што гутате много ваздуха док једете. Покушајте да дуже жваћете и да једете спорије, можда вам помогне.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб