VestiKladovo dobilo status „Biser Dunava”

Kladovo dobilo status „Biser Dunava”

Kladovo dobilo status „Biser Dunava”

Kladovu je dodeljen status „Biser Dunava” na međunarodnoj konferenciji, održanoj prošle nedelje u Austriji, kada je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri Dunava” čije je sedište u Lincu, u Austriji.

Osim Kladova, ovaj status je dobilo još svega 10 destinacija na Dunavu, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji. Osim Kladova, u mrežu dunavskih održivih destinacija su uključene i destinacije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije.

Kladovo je ovaj status dobilo jer je ispunilo kriterijume standarda održive mobilnosti u turizmu. U ispunjenju ovih standarda, kao i u celom procesu dobijanja statusa „Biser Dunava”, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i DCC (Dunavski centar za kompetenciju).

Tom prilikom je Sertifikat u ime Kladova primio Vladan Jeremić, direktor RARIS-a i danas ga je na zvaničnoj Konferenciji za štampu predao opštini Kladovo.

Kladovo dobilo status „Biser Dunava”

Dunav je obećavajuća i nekonvencionalna turistička destinacija koja ne poznaje granice. Sa 2.888 kilometara od izvora do delte, Dunav je druga najduža reka u Evropi, koja povezuje bogatstvo ljudi, kultura i zemalja. Svaki deo reke emituje svoju magičnu atrakciju: od impresivnih prirodnih lepota do arhitektonskih svedoka bogate i burne prošlosti, do šarmantnih sela i živahnih metropola na obalama Dunava. Izvanredne atrakcije duž Dunava se slažu kao biseri na ogrlici.

Kladovo dobilo status „Biser Dunava”

Zajednička vizija Mreže za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri Dunava je da pomogne razvoj Dunavskog regiona, koji pruža društveno pravičnu, ekonomski održivu, ekološki prihvatljivu i zdravu mobilnost i turizam kako za građane tako i za goste regiona:

• Razvojem ekološki prihvatljivih, nisko-emisionih, multimodalnih i efikasnih transportnih sistema i održivih turističkih usluga zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, uštede energije i resursa;
• Očuvanjem prirodne i kulturne baštine i vođenjem računa o osetljivim ekosistemima Dunava;
• Podrškom održivom regionalnog razvoja i pružanjem novih šansi za zelenu ekonomiju i zelena radna mesta u regionu.

U celom procesu dobijanja statusa „Biser Dunava”, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS i DCC u okviru projekta Transdanube.Pearls (Biseri Dunava) – Mreža za održivi transport duž Dunava, koji se realizuje u okviru Dunavskog Programa, a finansira od strane Evropske Unije. Projekat vodi Austrijska agencija za zaštitu životne sredine, a u njemu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja. Partneri u projektu iz Srbije su RARIS i DCC. Pridruženi strateški partneri iz Srbije na projektu su: Ministarstvo životne sredine, Razvojna agencija Srbije i opština Kladovo. Projekat Transdanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

Kladovo dobilo status „Biser Dunava” — Sertifikat

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,188PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub