ВестиKладово добило статус „Бисер Дунава”

Kладово добило статус „Бисер Дунава”

Kладово добило статус „Бисер Дунава”

Kладову је додељен статус „Бисер Дунава” на међународној конференцији, одржаној прошле недеље у Аустрији, када је званично формирана и „Мрежа за одрживу мобилност и туризам дуж Дунава – Бисери Дунава” чије је седиште у Линцу, у Аустрији.

Осим Kладова, овај статус је добило још свега 10 дестинација на Дунаву, од Улма у Немачкој до делте Дунава у Румунији. Осим Kладова, у мрежу дунавских одрживих дестинација су укључене и дестинације из Немачке, Аустрије, Мађарске, Словачке, Словеније, Хрватске и Румуније.

Kладово је овај статус добило јер је испунило критеријуме стандарда одрживе мобилности у туризму. У испуњењу ових стандарда, као и у целом процесу добијања статуса „Бисер Дунава”, Kладову су значајну помоћ пружили РАРИС – Регионална агенција за развој источне Србије и ДЦЦ (Дунавски центар за компетенцију).

Том приликом је Сертификат у име Kладова примио Владан Јеремић, директор РАРИС-а и данас га је на званичној Kонференцији за штампу предао општини Kладово.

Kладово добило статус „Бисер Дунава”

Дунав је обећавајућа и неконвенционална туристичка дестинација која не познаје границе. Са 2.888 километара од извора до делте, Дунав је друга најдужа река у Европи, која повезује богатство људи, култура и земаља. Сваки део реке емитује своју магичну атракцију: од импресивних природних лепота до архитектонских сведока богате и бурне прошлости, до шармантних села и живахних метропола на обалама Дунава. Изванредне атракције дуж Дунава се слажу као бисери на огрлици.

Kладово добило статус „Бисер Дунава”

Заједничка визија Мреже за одрживу мобилност и туризам дуж Дунава – Бисери Дунава је да помогне развој Дунавског региона, који пружа друштвено правичну, економски одрживу, еколошки прихватљиву и здраву мобилност и туризам како за грађане тако и за госте региона:

• Развојем еколошки прихватљивих, ниско-емисионих, мултимодалних и ефикасних транспортних система и одрживих туристичких услуга заснованих на обновљивим изворима енергије, уштеде енергије и ресурса;
• Очувањем природне и културне баштине и вођењем рачуна о осетљивим екосистемима Дунава;
• Подршком одрживом регионалног развоја и пружањем нових шанси за зелену економију и зелена радна места у региону.

У целом процесу добијања статуса „Бисер Дунава”, Kладову су значајну помоћ пружили РАРИС и ДЦЦ у оквиру пројекта Transdanube.Pearls (Бисери Дунава) – Мрежа за одрживи транспорт дуж Дунава, који се реализује у оквиру Дунавског Програма, а финансира од стране Европске Уније. Пројекат води Аустријска агенција за заштиту животне средине, а у њему учествује 15 организација из 9 земаља. Партнери у пројекту из Србије су РАРИС и ДЦЦ. Придружени стратешки партнери из Србије на пројекту су: Министарство животне средине, Развојна агенција Србије и општина Kладово. Пројекат Transdanube.Pearls има за циљ да успостави одрживи транспорт у туризму дуж Дунава кроз изградњу мреже одрживог транспорта.

Kладово добило статус „Бисер Дунава” — Сертификат

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб