ВестиKоје млеко је здравије, козје или кравље?

Kоје млеко је здравије, козје или кравље?

Краве и козе
Фото: Shutterstock, илустрација

У чему је разлика између козјег и крављег млека, које је здравије, и шта је од свега што можете да прочитате у вези са „млечним питањем“ истина, а шта само тренутна мода у исхрани?

Млеко је у последње време доспело на „црну листу“ многих који мисле да се хране здраво. И појавиле су се гомиле замена за добро, старо кравље млеко: бадемово, пиринчано, сојино… али се и козје често препоручује као „боље“ него кравље (као да нисмо сви одрасли на крављем млеку).

У чему је разлика између козјег и крављег млека, које је здравије, и шта је од свега што можете да прочитате у вези са „млечним питањем“ истина, а шта само тренутна мода у исхрани?

Дакле, козје или кравље млеко?

Можда сте и ви негде налетели на податак да козје млеко има више важних нутријената од крављег, али ни једно од ова два млека није здравије од оног другог. Једино што је истина је да има људи који лакше варе козје млеко него кравље.

У основи, сва млека животињског порекла су мешавина масти, протеина, микронутријената, лактозе и воде.

Да бисте могли то јасније да сагледате, ево нутритвних вредности за једну шољу пуномасног млека:

Kозје млеко — 170 калорија, 9 грама протеина, 10 грама масти, 11 грама угљених хидрата, 11 грама шећера, 25 милиграма холестерола.

Kравље млеко — 160 калорија, 8 грма протеина, 9 грама масти, 11 грама угљених хидрата, 11 грама шећера, 30 милиграма холестерола.

Дакле, што се тиче макронутријената, козје и кравље млеко су скоро идентичног састава.

А што се витамина и минерала тиче, и једно и друго млеко су праве ризнице, али се разликује састав.

Kозје млеко има више калцијума, калијума и витамина А, али кравље млеко има више витамина Б12, селена и фолне киселине.

Па ако им је нутритивни састав скоро исти, да ли је једно од ова два млека здравије од другог?

Укратко — не.

Али, козје млеко може бити мало лакше за варење, нарочито код особа којима је варење слаба тачка, и то због тога што је ниво микропротеина који могу да направе проблем са варењем нешто нижи у козјем него у крављем млеку.

Молекули масти у козјем млеку такође су нешто мањи, што значи да је телу лакше да их преради.

Ипак, то и даље ово млеко не чини здравијим, већ само — лакшим за варење.

Пошто се лакше вари, раширен је мит да козје млеко не садржи лактозу, млечни шећер на који су неки људи интолерантни. Али, то није тачно. Kозје млеко има нешто мање лактозе него кравље, али је садржи, као и свако млеко животињског порекла.

Дакле, козје млеко није „здравије“, баш као што ни кравље није „здравије“, тако да ако немате никакав проблем с варењем кад конзумирате кравље млеко, нема разлога да прелазите на козје. Али, ако лоше подносите кравље млеко, козје може бити добра алтернатива.

Ако можете да поднесете специфичан укус, наравно.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб