ВестиKолико су убоди инсеката стварно опасни

Kолико су убоди инсеката стварно опасни

Убод инсеката
Фото: Shutterstock, илустрација

Ризик од алергијске реакције на убод инсеката има три одсто одраслих и један проценат деце. Kолико су инсекти опасни и како се заштитити од убода?

Алерголог др Жикица Јовичић рекао је за РТС да је вирус Западног Нила најчешћи вирус који преносе комарци у Србији. Спорадично се појављују случајеви маларије и зика вируса. Истиче да вирус могу донети путници који путују на егзотичне дестинације, али ситуација је под контролом.

То су инфективне болести и у случају заразе треба се јавити инфектологу. Kада су у питању алергијске реакције, треба обратити пажњу на неуобичајене симптоме.

„Сви ће локалном реакцијом реаговати на убод осе, пчеле или стршљења. Ако реакција траје дуже, преко 24 часа, и захвати већи простор, на пример ако отекне цела рука, то треба да буде предмет пажње, или ако се појави системска реакција на удаљеном месту од места убода”, рекао је Јовичић за РТС, истичући да је алергија на убод комарца врло ретка.

Наводи и да постоје мере које треба применити да се не би десио убод, поготово у пределу главе.

„Слатку храну не треба држати ван надзора, поготово када су питању мања деца. До убода у пределу главе долази често када се пије сок, једе грожђе. Локална реакција на убод у пределу главе је много тежа него код екстремитета. Ако се јави неки симптом по кожи, несвестица, отежано дисање или губитак свести, треба хитно отићи у најближу здравствену установу”, каже др Јовчић.

Такође, сви пацијенти који знају да су осетљиви треба одмах по убоду да се јаве у здравствену станицу, уз терапију попут епи-пена коју треба да имају са собом. Јовичић указује да би било добро да они који имају алергијске реакције имају наруквицу на којој је то забележено, како би лекари у случају да особа изгуби свест могли брзо да реагују.

Алерголог Јовичић наводи и да је важно да се не паничи. Они који имају мању реакцију треба да ставе лед на место убода или да намажу гелом или узму антихистаминик и реакција ће проћи. Истиче и да се не треба борити против инсеката, проверавати како изгледа мед или слично, јер се тако повећава могућност убода.

За оне који су алергични постоји имунотерапија. „Дуго траје, али ефекти су задовољавајући, 80 до 90 одсто пацијената изгуби реакције. Треба да се јави, дијагностикује и крене са таквим обликом терапије”, навео је Јовичић.

И за крај савет: Носити мање светлу одећу, не стављати слаткасте парфеме, прекрити руке и проверити обућу пре него што се обујемо.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб