Тимочка КрајинаБорКомпанија "dm" и UNICEF донирали возило Патронажној служби Дома здравља у Бору

Компанија „dm“ и UNICEF донирали возило Патронажној служби Дома здравља у Бору

Патронажна служба при Дому здравља у Бору добила је возило које ће патронажним сестрама омогућити да редовно посећују породице са децом из Бора и околине. Возило Форд Фиеста обезбеђено је из донације коју је компанија „dm“ наменила UNICEF-у како би подржала опремање и оснаживање патронажне службе у Србији.

Овакво возило претходно је добио Дом здравља у Крагујевцу.

„Посете породици су у срцу рада патронаже. Природно окружење у којем се посета одвија омогућује већу укљученост њених чланова и отвореност породице у изражавању потреба. У сопственом дому, чланови породице имају осећај веће контроле и утицаја на сопствено здравље, што доприноси мотивисаности за прихватање и примену савета и изградњу партнерског односа са здравственим радником, патронажном сестром. UNICEF је већ годинама пријатељ патронаже у Србији и главна подршка ако говоримо о професионалном усавршавању и увођењу у праксу најсавременијих, на доказима заснованих приступа и метода рада са породицама. Најискреније се захваљујемо донацији коју је UNICEF обезбедио у партнерству са компанијом ‘dm’, која ће омогућити да наша подршка стигне и до најудаљенијих крајева Борског окрука, до сваке труднице, маме, тате и бебе“ изјавила је Снежана Милутиновић, главна сестра патронажне службе у Дому здравља Бор.

UNICEF и „dm“ удружили су снаге да би подржали рад борске Патронажне службе, јер свака породица у Србији има право на подршку патронажне сестре.

„Родитељи имају неподељено поверење у стручност и знање патронажних сестара и њихове савете радо прихватају и примењују. Од тога колико је родитељ подржан да детету показује љубав, пружа утеху и топлину, емоционалну подршку, брине о здрављу детета, ствара прилике за учење кроз заједничку игру и дневне активности, зависиће ток и исходи развоја детета. Зато је правовремена, квалитетна, усмерена подршка патронажне сестре родитељима од непроцењивог значаја и ми се захваљујемо компанији ‘dm’ што је препознала да је улагање у патронажу и здравствени сектор у најбољем интересу родитеља и наших најмлађих суграђана“ рекла је Мила Јовановић-Вуковић из UNICEF-а у Србији.

Свака породица у Србији има право на једну посету током трудноће, пет посета у новорођеначком добу, две у периоду одојчета, и по једну у другој и четвртој години детета.

„Велико нам је задовољство што смо, у сарадњи с UNICEF-ом, још једном донацијом помогли рад патронажне службе у Србији. Као компанија препознајемо важност улоге патронажних сестара у раним и осетљивим фазама живота, као и да свака породица у таквим околностима заслужује подршку. Ова донација пружиће родитељима у Бору и околини неопходну помоћ и подршку у кључним тренуцима, како би лакше и лепше провели прве дане родитељства. Ми у ‘dm’-у сматрамо да је темељ сваког друштва стабилна и здрава породица, зато увек с радошћу подржавамо овакве иницијативе“ истакла је Светлана Јовановић Митић, ресорна менаџерка Маркетинга и комуникација у компанији „dm“ за Србију и Северну Македонију.

Развој патронажне службе део је стратешког опредељења и Националних програма Министарства здравља које је усвојила Влада Републике Србије.

„Србија има добро успостављену, квалитетну мрежу поливалентне патронаже на нивоу примарног система здравствене заштите. Ова служба бави се искључиво превентивном здравственом заштитом и доступна је за сваку новорођену бебу и породицу која добије дете, док угрожене породице могу добити и додатне посете. Патронажа сарађује са другим институцијама у заједници и зато има важну улогу и у смањивању социјалних неједнакости, а Министарство здравља је посвећено томе да унапреди приступачност и квалитет услуга за све грађане. Брига о здрављу целе породице, укључујући и ментално здравље деце и родитеља, приоритети су Министарства и јако смо задовољни што смо заједно са UNICEF-ом покренули програм ‘Чувајмо родитеља, негујмо родитељство'“, изјавио је др Горан Макунчевић, државни секретар у Министарству здравља.

У Србији се сваке године у улози родитеља оствари око 125.000 мама и тата који свакодневно обликују живот и будућност своје деце. Да би родитељи били спремни да буду најбоља подршка својој деци, неопходно је да добију системску подршку друштва, а патронажне сестре играју важну улогу у животу сваке породице и пре доласка бебе на свет.

„Улазак патронажне сестре у сваки дом са бебом представља потребу и олакшање за родитеље, посебно у првим данима. Ми смо у Бору основали школе родитељства како бисмо подржали родитеље, знајући да само подржан родитељ свом детету може да обезбеди услове за његов оптималан развој. Зато је возило за посете породицама природан наставак наше бриге за сву децу у нашем региону и искрено смо захвални на свој подршци коју смо добили“, поручио је Александар Миликић, градоначелник Бора.

Компанија „dm“ укупно је донирала UNICEF-у 5.860.500 динара за набавку два возила за породичне посете како би патронажне сестре стигле и до најудаљенијих крајева у Бору и Крагујевцу, до сваке труднице, маме, тате и бебе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб